Codul Silvic permite defrisarile abuzive

Codul Silvic permite defrisarile abuzive

0 94
Modificarile aduse Codului Silivic nu vor stopa taierile ilegale ci vor batatori si mai mult calea exploatarilor forestiere. Un studiu Greenpeace arata ca, in Romania, 280.000 de hectare de padure au fost taiate in ultimii 11 ani si mai bine de trei hectare dispar in fiecare ora. Specialistii spun ca parlamentarii se pregatesc sa voteze niste prevederi care vor pune si mai mult in pericol padurile romanesti.
Mai bine de trei hectare de padure dispar in fiecare ora din Romania, arata un studiu facut public de Greenpeace.
In ultimii 11 ani au fost taiate peste 280.000 de hectare de padure, ceea ce inseamna 28.000 de hectare pe an. Situatia se poate insa agrava si mai mult daca Parlamentul va aproba zilele acestea modificarea Codului Silvic, spun reprezentantii Word Wild Fund.
Fondul forestier din Romania ocupa o suprafata mai mica de o treime din teritoriul tarii, cifra sub nivelul mediu din Uniunea Europeana de aproximativ 36% dar repartizarea fondului forestier national pe regiuni de dezvoltare si judete este neuniforma. In  acest fel se creeaza posibilitatea scoaterii de suprafete din fond forestier intr-un mod necontrolat, spun specialistii.
Reprezentantii agentiilor de protectia mediului spun ca pedepsele mult prea mici sunt aproape o invitatie adresata celor care exploateaza in mod necontrolat padurile. Din pacate, modificarile Codului Silvic pe care parlamentarii se pregatesc sa le voteze nu rezolva deloc aceasta situatie, ci creeaza un cadu si mai propice defrisarilor.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.