Codul roşu de inundaţii a făcut ravagii în judeţul Braşov

Codul roşu de inundaţii a făcut ravagii în judeţul Braşov

0 268

Apele Tărlungului au ieşit din matcă şi au măturat totul în cale dar şi pârâul Zizin a făcut pagube masive. Oltul a spulberat două poduri, dar autorităţile se tem ca râul să nu provoace în continuare inundații

Apele Tărlungului au ieşit din matcă şi au măturat totul în cale dar şi pârâul Zizin a făcut pagube masive. Oltul a spulberat două poduri, dar autorităţile se tem ca râul să nu provoace în continuare inundații. Oficialii judeţului nu au reuşit încă să facă o estimare a pagubelor, dar zeci de gospodării şi mii de metri pătraţi au fost inundate în Braşov. Peste o sută de ofiţeri şi subofiţeri ai ISU, unii aduşi de-acasă, au acţionat întreg weekendul cu 22 de pompe de mare capacitate.
Circulaţia pe mai multe drumuri judeţene şi naţionale a fost întreruptă în judeţ după ce arterele au fost acoperite de ape. Avertizarea de Cod roşu de inundaţii a intrat în vigoare sâmbătă dimineaţă şi a vizat bazinele mijlociu şi inferior ale Tărlungului de pe raza judeţelor Braşov şi Covasna.
Încă de sâmbătă dimineaţă, pe DN1A (Săcele – Cheia), în apropierea lacului de acumulare din zona Brădet, Tărlungul a început să crească tot mai mult, iar pe şosea se circula cu dificultate, pe o singură bandă.
Prăpăd a fost în Tărlungeni şi în Budila, unde pompierii au muncit ore în şir pentru a scoate apa din 15 gospodării inundate. Probleme au mai fost şi la Zizin şi Purcăreni, pe unde trece pârâul Zizin, în Poiana Mărului, Zărneşti, Sohodol sau Măieruş, spune plt.maj. Luiza Dănilă, purtător de cuvânt ISU Braşov.
Tot din cauza apelor, DN 73A, între Poiana Mărului şi Şinca Nouă a fost inundat, iar Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri a decis închiderea lui, pentru câteva ore. Drumarii au muncit ore în şir pentru îndepărta de pe drumuri aluviunile şi copacii doborâţi de ape. Traficul a fost închis până seara şi pe DN 10, Braşov-Buzău, după ce o porţiune de drum a fost acoperită de ape.
În Braşov, probleme au fost din nou la drumul care leagă cartierele Craiter şi Triaj iar apele Timişului Sec au fost aproape de a se revărsa peste dig. De furia apelor nu a scăpat nici Stupiniul, Chiar dacă nu mai plouă, pompierii sunt încă în alertă.
În toată perioada de Cod roşu, pompierii de la ISU au intervenit în judeţul Braşov cu 22 de motopompe, transportabile, remorcabile, de mare capacitate. Au intervenit fără încetare în lupta cu furia apelor peste o sută de ofiţeri şi subofiţeri ai ISU, unii chemaţi de acasă, din turele libere. Şi drumarii au acţionat în toată această perioadă pentru degajarea drumurilor blocate de inundaţii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.