Codul incivil al ministrului Predoiu

Codul incivil al ministrului Predoiu

0 183

In cautare de inspiratie pentru Codul civil aflat in apriga dezbatere, ministrul Predoiu al Justitiei s-a dus tocmai pana in Canada. Nu oriunde, ci in zona Quebec-ului, unde a gasit cica cel mai bun model pentru noile reglementari in domeniul civil. Asta este, cel putin, ceea ce am aflat din declaratiile sale.
Ceea ce nu ne-a dezvaluit se afla tot in regiunea canadiana, ceva mai la nord, in preajma Marilor Lacuri. Nu ca zonele Ontario si Huron ar fi mari depozitare de jurisdictie exemplara, numai buna de exportat intr-o tara avida ca Romania. Dar imprejurimile sunt ideale pentru exilarea celor ce se vor face vinovati de incalcarea noul Cod al lui Predoiu.
Sunt vizati mai cu seama ziaristii, ale caror dezvaluiri au deranjat in ultima vreme granguri din cele mai diverse spectre ale societatii. Nu mai departe decat la Brasov, presa era vinovata de imaginea dezastruoasa a Politiei locale. Retragandu-se la pensie in plin control la Brasov al unei comisii de la IGPR, fostul comandant al IJP Brasov, comisarul sef Constantin Arisanu, nu s-a dat desprins din fotoliu inainte de a-i acuza pe ziaristi ca sunt responsabili de buhul lejer sinistru ce li s-a dus politistilor brasoveni, pentru incompetenta cu care au cercetat cateva cazuri scandaloase sub Tampa. Daca n-ar fi sa pomenim decat dosarul dublei crime de la casa de schimb si ar fi suficient ca politistii si procurorii sa iasa sifonati bine. Si presa, biata, n-a facut decat sa plimba prin fata lor o oglinda. Nici pe departe atat de perfecta si aproape de realitate ca portretul robot pe care i l-au facut ei lui Gorbunov, nu din descrierile martorilor, cum este cutuma in acest cazuri, ci dupa fotografia suspectului de serviciu, cu arestarea caruia au crezut ca claseaza dosarul.
Dar Brasovul nu este, din fericire, chiar un oras guvernat de haos, coruptie si crima organizata, cum sunt alte urbe ale patriei interlope. Multora dintre personajele care conduc acolo si strivesc sub influenta lor cele mai palide urme de ordine de drept, jurnalistii le stau in gat. In sute, poate mii de cazuri, sa nu fi fost dezvaluirile din presa, anchetele oamenilor legii nu s-ar fi urnit niciodata. Mass-media fiind, insa, o felie din societate, partea este aidoma intregului, in virtutea unor principii enuntate de mult. Si presa este intesata de lichele si secaturi ca orice segment social. Dar nici astia, tonomate cu euro sau cu lei ori natangi pur si simplu, nu justifica masurile draconice pe care pretinde Predoiu ca le-a importat din Canada, chiar dacã aici suntem deja în Penal.
Domnu’ ministru banuieste presa de rea-credinta crasa daca a putut vari in Cod masuri de confiscare si distrugere a mijloacelor, gazetaresti sau nu, folosite pentru a comite fapta incriminata de partea lezata (neadevaruri, erori, etc). Iar Predoiu a fost parasit de orice simt juridic cand a stipulat ca cetateanul indreptatit sa se ofuscheze poate chiar bloca o ancheta sau un articol inainte de publicare, daca simte el ca va a doua zi va aparea pe tarabe in toate splendoarea faradelegilor lui!
Frate, da ce balarii juridice cresc in Canada!
Pana vine cineva de defrisari, vegetatia asta salbatica va fi un decor bun nu doar pentru exilul gazetarilor. Daca bejania nu se va dovedi o pedeapsa exemplara pentru jurnalistii calomniatori, merge si o inecare in cele mai pur stil mafiot in Marile Lacuri. Pentru scena cu turnarea ziaristului in beton, sunt convins ca spagarii autostrazilor, dati din cand in cand in vileag, au trimis deja cimentul.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.