Codex Băsescus sau GUANTANAMO DE ROMANIA

Codex Băsescus sau GUANTANAMO DE ROMANIA

0 521
 
de Aurel I. Rogojan
Un personaj activ al vietii politice din ultimul sfert de veac, care ne-a ocupat si un deceniu de istorie nationala, in inalta demnitate de presedinte al Romaniei, a pus tarii, in fruntea careia poporul l-a asezat, o stampila : “Romania este Guantanamo !
Intr-o interventie telefonica la un post de televiziune, a acuzat o ‘guantanamizare’ a Romaniei, in care procurorii tin acuzatii “la beci” pana cand spun ce a spus denuntatorul, o practica similara cu cea de la Guantanamo, unde suspectii de terorism erau tinuti prizonieri “pana ce spuneau ce voiau sa auda ofiterii CIA”.
Prin similitudini si context, afirmand ca Romania este un lagar de prizonieri ai unei justitii, pentru a carei “reformare si modernizare” fostul presedinte si ministrii sai de justitie au capatat cununile de lauri ale Departamentului de Stat al S.U.A. si ale Comisiei Europene, declaratia citata exprima tocmai ceea ce “reformatorii” au gandit si implinit.
Au impus “legi ale autoritarismului politic”, ignorand dezbaterile democratice, au expediat in derizoriu Constitutia si Parlamentul, pentru a adopta “legile justitiei politice” prin asumarea raspunderii guvernului.
La dimensiuni mai reduse, dar nu mai putin importante, acelasi lucru il afirma, intr-o alta expresie, fostul secretar de stat de la Justitie si sef la Directiei de Investigare si Combatere a Crimei Organizate, reprosandu-si ca a gandit si modificat legislatia penala doar in componenta excesiv represiva, ignorand protectia drepturilor si libertatilor fundamentale.
Declaratiile “Basescu – Bica” au o si parte de adevar, Cotidianul.ro gazduind dezbateri oportune in legatura cu ineptiile de “Gulag” ale noii legislatii penale, http://www.cotidianul.ro/cotidianul-230410 ; http://www.cotidianul.ro/cotidianul-231354.
Numai ca, la momentele respective nici Elena Udrea, nici Alina Bica, nici Horia Georgescu, nici Mircea Basescu, nici ginerele Pricop & Comp. (Lucinschi!) nu erau in custodia politiei, ori invitati la parchete, pentru a colabora la convertirea “informatiilor secrete” in mijloace de proba. Indicele de valoare a “reformei Justitiei” s-a transformat in contrariul sau, imediat ce “legislatorii” au devenit justitiabili.
Si cu cata emfaza si nedisimulata satisfactie a tinut sa –si lege numele de de toate codurile, asemenea lui Cuza! Iar acum, cine reneaga “Codex Basescus”?! El insusi!
Toata viata si cariera sa pare a se intemeia pe renegari. De colegi, de prieteni, de camarazi politici, de colaboratori, de poporul alegator si, de ce nu, renegarea Patriei ?! Pe care a asemuit-o cu Guantanamo.
Cand mai recurge si la compararea anchetatorilor D.N.A. cu ofiterii C.I.A. , nu stim cat de maguliti se vor simti cei care, efectiv si intens, au fost pregatiti in noile tehnici de investigare a coruptiei si criminalitatii organizate dupa manuale americane, cu instructori americani, unii chiar in institutii de profil din S.U.A., ori centre inaintate ale acestora din estul Europei. Putem intui doar spaimele pe care i le provoaca reformatorului perspectiva de a cadea el insusi in rotile malaxorului pe care l-a creat, fara a se gandi nepartinitor la consecinte.
Daca ceva este sigur si temeinic in “Codex Basescus”, acesta este sirul tot mai lung al exceptiilor de neconstitutionalitate. Iesirile sale publice sunt, de asemenea, tot atatea prilejuri de guantanamizare a comunicarii publice.
Ce a promovat in spatiul media, idei generoase, initiative politice benefice, apeluri la calm social si ratiune politica, sau, dimpotriva, diversiuni, provocari, amenintari si dihonie politica antinationala ? Cand ne-a demonstrat, “moralizatorul” de azi, un dram de omenie si de simtire, de drag de compatrioti, dincolo de spectacolul propriilor lacrimi? Ex-presedintele autoexilat in parcela Scrovistea din codrii Vlasiei are, totusi, si o performanta absoluta, de dimensiuni cu adevarat istorice.
A reusit sa goleasca tara de milioane de locuitori. Raportat si la intervalul de timp foarte scurt in care s-a produs aceasta dislocare, romanii sunt cel mare val migrator din istoria erei noastre, dupa migratiile primului mileniu. Pentru ce? Ca sa fie transformata Romania in Guantanamo? Merita, oare, creatorul acestui imens deficit demografic sa fie creditat si impus atentiei publice, altfel de cum a fost si este in realitate? Cat a tacut, cat nu l-am mai auzit, nu au mai latrat cainii si nu s-au sculat din somn, speriati si plangand, pruncutii.
Nu personajul in discutie este vinovat pentru perpetuarea sa in spatiul public. Vinovati sunt cei care-i inlesnesc proliferarea alegatiilor, dupa ce au tinut, in repetate randuri, sa invite in platouri, experti care sa se pronunte in privinta unei structuri de personalitate si tip de comportament, asupra carora ar plana amenintarea unor diagnostice devastatoare.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.