Cod rosu: Romania sub ape!

Cod rosu: Romania sub ape!

0 53

Dupa puhoiul de ape ce s-a abatut asupra Moldovei si a tot nordul tarii vestea buna este ca digurile de la Stanca-Costesti nu au cedat, evitand astfel o noua catastrofa. Ministerul Mediului a transmis, duminica dupa-amiaza, avertizarea hidrologica de cod rosu catre prefecturile judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Iasi Maramures si Neamt, unde pana luni la ora 16.00 sunt asteptate cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de pericol.
Pana luni, la ora 16.00, se mentine codul rosu pentru raurile Tisa, cursul inferior al Sucevei, cursul superior si mijlociu al Siretului (sectorul Zvoristea-Nicolae Balcescu) si pentru Prut (sector amonte aval Stanca Costesti). Totodata, in acelasi interval, se extinde codul rosu pe Siret (sectorul Nicolae Balcescu-Dragesti).
Codul rosu de pe raul Viseu, de pe raurile din bazinul superior si mijlociu al Sucevei si de pe Siretul superior (in sectiunea de granita) se retrage, se arata in avertizarea hidrologica transmisa de INHGA.
Peste 9.300 de persoane au fost evacuate si mai mult de 8.700 de gospodarii se afla sub ape in judetele afectate de inundatii, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative Victor Paul Dobre.
El a precizat ca este vorba despre 9.322 de persoane evacuate si 8.747 gospodarii inundate, iar numarul localitatilor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor a crescut la 169 (fata de 167, duminica dimineata). De asemenea, au fost afectate 5.670 de fantani, 42,6 kilometri de diguri si aparari de mal, 20.482 de hectare de teren agricol.
Victor Paul Dobre a subliniat ca drumurile comunale si judetene afectate de inundatii nu sunt distruse, dar ca de-a lungul acestora exista dificultati de circulatie.
Tot pana luni, la ora 16.00, se instituie cod portocaliu pe raurile din bazinul superior si mijlociu al Sucevei si pe Siret (in sectiunea de granita) si pentru cursurile inferioare ale Viseului si Izei. De asemenea, hidrologii au retras codul portocaliu de pe cursul superior si mijlociu al raului Iza, cursul superior al Sucevei si de pe raurile din bazinul Prutului (Baseu, Jijia, Bahlui), precum si de pe Siret (sectorul Nicolae Balcescu-Dragesti).
Codul galben este valabil pentru raurile din bazinul Moldovei, bazinul superior si mijlociu al Bistritei, cursul superior al Barladului si pentru afluentii Prutului (Baseu, Jijia, Bahlui).
Avertizarea cu cod galben este valabila pentru judetele Bistrita-Nasaud, Botosani, Suceava, Neamt, Iasi si Vaslui, pana luni, la ora 16.00.
La noi, la Brasov, previziunile sunt pozitive: vremea se va stabiliza si se va face frumoasa.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.