Cod portocaliu de inundatii pentru 18 judete!!!

Cod portocaliu de inundatii pentru 18 judete!!!

0 59

Avertizarea emisa de INHGA
Ministerul Mediului a trimis, miercuri, avertizare cod portocaliu de inundatii catre 18 prefecturi din tara, si o atentionare hidrologica cod galben catre 24 de prefecturi, valabile in intervalul 21 mai, ora 18.00 – 24 mai, ora 18.00.
„Ca urmare a precipitatiilor insemnate cantitativ si cu caracter torential (izolat peste 80-90 l/mp in 24 ore) prevazute pentru intervalul 21.05.2008, ora 18.00 – 22.05.2008, ora 21.00, se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie si ale cotelor de atentie pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Crasna, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Barzava, Bega, Timis, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Somes, Mures, Jiu, Olt, Ialomita, Arges, Buzau, Trotus, Bistrita, Suceava, Moldova, Siret si Prut” potrivit unui comunicat de miercuri al Minsterului Mediulu

Avertizarea hidrologica cod portocaliua fost trimisa prefecturilor din judetele Maramures, Satu Mare, Bistrita – Nasaud, Bihor, Arad, Hunedoara, Timis, Caras – Severin, Mehedinti, Dolj, Mures, Valcea, Sibiu, Harghita, Prahova, Bacau, Neamt si Suceava.
De asemenea, atentionarea de cod galbena fost trimisa catre 24 de prefecturi, din Maramures, Cluj, Salaj, Satu Mare, Bihor, Timis, Caras Severin, Gorj, Dolj, Olt, Valcea, Mures, Alba, Hunedoara, Arges, Dambovita, Prahova, Ilfov, Ialomita, Buzau, Bacau, Neamt, Suceava si Botosani.
Tot miercuri, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a transmis o atentionare cod portocaliu catre prefecturile a 26 de judete, avertizand autoritatile locale asupra ploilor abundente asteptate sa cada de miercuri seara pana joi seara.
Avertizarea de miercuri este o completare a celei purtand cod galben si remise marti de meteorologi, instituirea codului portocaliu fiind urmare a cresterii cantitatii de precipitatii asteptate sa cada in peste doua treimi din teritoriul tarii, in intervalul miercuri, ora 18.00 – joi, ora 21.00.
Codul galben dat marti de meteorologi ramane valabil in judetele in care, prin modificarea de miercuri, nu se instituie codul portocaliu.
Meteorologii au instituit codul portocaliu intrucat sunt asteptate precipitatii de pana la 90 de litri pe metrul patrat in 24 de ore.
„In intervalul 21 mai, ora 18.00 – 22 mai, ora 21.00, in zona deluroasa a Olteniei si a Munteniei, in Transilvania si Maramures, precum si in toata zona montana instabilitatea atmosferica va fi foarte accentuata. Se vor semnala frecvent descarcari electrice, intensificari de vant cu aspect de vijelie, cu viteze la rafala ce vor depasi local 80 – 90 de kilometri pe ora; vor cadea ploi ce vor avea si caracter torential, totalizandu-se local cantitati de apa de 50 – 80 de litri pe metrul patrat si, izolat, peste 80 – 90 de litri pe metrul patrat in 24 de ore. Se va semnala grindina. Fenomene severe asociate instabilitatii – descarcari electrice, vijelii, grindina – vor fi pe arii restranse si in Campia Romana”, se precizeaza in textul avertizarii de miercuri.
Judetele avertizate de meteorologi cu codul portocaliu de ploi sunt: Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Buzau, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Alba, Bihor, Salaj, Satu Mare, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.