Cod galben de inundatii

Cod galben de inundatii

0 57

Din pacate vremea este suparata rau pe noi si, dupa codul galben de prea multa zapada, iata ca urmeaza, odata cu incalzirea nefireasca a vremii, cod galben de inundatii, pe moment doar in 12 judete
Institutul National de Hidrologie a instituit cod galben de inundatii valabil in perioada 24 decembrie , ora 20,00 – 27 decembrie, ora 16,00. Hidrologii anunta cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie.
Codul galben vizeaza, in prima urgenta, raurile: Viseu, Iza (jud. Maramures), Tur (jud. Satu Mare), Lapus (jud. Maramures), Crasna (jud. Salaj si Satu Mare), Barcau (jud. Salaj si Bihor), afluentii Somesului Mic (jud. Cluj), Crisul Alb (jud.Hunedoara si Arad), Crisul Negru (jud. Bihor si Arad), Crisul Repede (jud. Bihor si Cluj), Aries (jud.Alba si Cluj), Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (jud. Caras-Severin si Timis), Jiu superior si Motru ( jud. Hunedoara, Gorj si Mehedinti).
Hidrologii anunta, de asemenea, ca formatiunile de gheata vor fi in diminuare si restrangere si pot determina in evolutia lor blocaje de gheturi si cresteri artificiale de niveluri pe unele sectoare de rau.
Pe raul Bistrita, evolutia zaporului format anterior poate determina variatii mai importante de niveluri, cu atingerea sau depasirea cotelor de atentie.
Ca urmare a topirii bruste a zapezii, insotita de ploi si lapovita, si alte rauri din tara se afla in atentia hidrologilor, dar acestea inca nu prezinta pericole deosebite.
Institutul de Hidrologie ne va tine la curent cu evolutia situatiei.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.