Cocos in tara prea multor posibilitati (I)

Cocos in tara prea multor posibilitati (I)

0 171

Dupa ce s-a autosesizat cu privire la o posibila stare de incompatibilitate a ministrului turismului, Elena Udrea, Agentia Nationala pentru Integritate (ANI) a extins verificarile si asupra averii sotului acesteia, Dorin Cocos.
Inspectorii cerceteaza lantzul de afaceri al acestuia pentru a stabili daca Udrea si-a inscris in declaratii toate proprietatile comune ale familiei.
Misiunea ANI este dificila, avand in vedere ca omul de afaceri detine actiuni in foarte multe firme, alaturi de alti asociati cu greutate, care, cu totii si sub diferite motive, vor face tot posibilul sa nu apoara in public in posturi nefavorabile.

Agentia a pornit cercetari si cu privire la o posibila “relatie nepotrivita” a ministrului turismului in raport cu BRD, care i-a rescadentat in ianuarie 2009 un credit de 3,3 milioane de euro, banca devenind ulterior partener in proiectul “Romania – Land of choice”.
Inspectorii s-au sesizat dupa dezvaluirile din Gardianul si verifica o posibila legatura intre pasuirea acordata Elenei Udrea la returnarea creditului si atragerea bancii in promovarea turismului romanesc, promovare in cadrul careia apare si sigla BRD.

Astfel, prin cercetarile incepute, ANI se intersecteaza in cercetarile pe care le-a pornit cu controalele comisiei parlamentare de ancheta care verifica si un posibil fals in declaratiile de avere ale Elenei Udrea, pe care apar semnaturi diferite, dezvaluire facuta de Jurnalul National. Chiar daca ANI cerceteaza aceste aspecte, activitatea comisiei parlamentare de ancheta va continua pana la momentul in care Parchetul ar decide inceperea urmaririi penale, la propunerea ANI.

Referitor la eventualitatea suspendarii activitatii comisiei parlamentare de ancheta ca urmare a autosesizarii ANI cu privire la existenta unei stari de incompatibilitate a ministrului Elena Udrea, a fost solicitata opinia a doi juristi de marca.
Avocatul Gheorghe Piperea a declarat: “Statutul Camerei Deputatilor este foarte clar in aceasta privinta, activitatea comisiei nu poate fi suspendata decat in cazul in care organele de urmarire penala au inceput, la randul lor, o ancheta. Or, ANI nu este organ de cercetare penala. Prin urmare, nu se poate pune problema incetarii ori suspendarii activitatii comisiei”.
Si avocatul Gheorghita Mateut a precizat, la randul sau, ca nu exista nici un motiv pentru care activitatea comisiei sa poata fi suspendata. “ANI nu face cercetare penala, in concluzie, comisia trebuie sa isi vada de treaba.”

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.