Coaliția (PNL&USR&UDMR) condusă Cîțu – vânzătorul României

Coaliția (PNL&USR&UDMR) condusă Cîțu – vânzătorul României

8 369

Vânzarea de acțiuni ale companiilor de stat, aprobată de Guvern
Previziunile s-au implinit Guvernul coaliției (PNL&USR&UDMR) a promovat în ședința de miercuri actul normativ prin care este abrogată Legea 173/2020 privind interzicerea vânzării de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani.
Această lege a fost inițiată de PSD și avea menirea să blocheze în primul rând listarea pe bursă a unor acțiuni, precum cele de la Hidroelectrica. Actul normativ aprobat de Guvern stârnește nemulțumirea PSD, fiind așteptate dezbateri aprinse în Parlament pe marginea acestuia.
Abrogarea legii a fost trecută inclusiv în programul de guvernare. Aceasta în condițiile în care actualul Guvern intenționează să listeze mai multe companii, precum Hidroelectrica, Aeroporturi București și băncile de stat. De altfel, intenția de a lista aceste companii este menționată în mai multe rânduri în programul de guvernare.
Legea aprobată de Guvern urmează să fie trimisă Parlamentului.

Ce prevedea Legea 173/2020 pe care Guvernul o vrea abrogată
* Se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.
*Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.

Ce scrie în programul de guvernare despre listări
– Îmbunătățirea performanței companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanța corporativă, listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni la companiile unde statul este acționar (Hidroelectrica, Aeroporturi București etc.);
– Menținerea capitalizării adecvate a băncilor de stat concomitent cu listarea lor la Bursa de Valori București, pentru îmbunătățirea transparenței şi guvernanței corporative a băncilor de stat;
– Abrogarea legii adoptate în august 2020 care împiedică listarea companiilor de stat și adoptarea unui calendar activ de listări pe bursă pe 4 ani. Listarea la bursă a companiilor românești asigură accesul la finanțare pentru acestea, implementarea principiilor de guvernanță corporativă și transparentizează activitatea companiilor de stat;
– Adoptarea unei strategii pentru promovarea finanțării companiilor de stat prin intermediul pieței de capital. Strategia va include o analiză a companiilor de stat care ar îndeplini cerințele pentru listarea pe piața reglementată, a beneficiilor și dezavantajelor pentru fiecare companie analizată și a unei liste de priorități și a unui calendar privind listarea acestor companii;


PSD critică dur abrogarea legii
Dreapta vrea să privatizeze profitul țării, adică cele mai rentabile companii de stat! Să cedezi acum, în pandemie, când prețul tuturor activelor este mult diminuat, bucăți imense din avuția națională, este o adevărată crimă economică! Nu vă lăsăm să jefuiți economia și să condamnați definitiv România”, a transmis recent PSD.
Marcel Ciolacu, șeful PSD, îl acuză pe premierul Florin Cîțu cu „vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi!”. Ciolacu amenință și cu proteste în stradă.
Cîțu – vânzătorul României ! Abrogarea legii PSD prin care interziceam vânzarea companiilor românești în plină criză este cea mai mare crimă economică! Ne vom opune în Parlament acestei aberații ! Și, daca va fi nevoie, vom protesta și în stradă, alături de toți românii care se opun devalizării celor mai valoroase active ale statului.
Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ.
Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi!
Planul lor e clar. De asta l-au recuperat la Guvern și pe autorul tentativei eșuate de privatizare a sănătății.
Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării!!!
„, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

Se listează doar„ pachete minoritare de acțiuni
Așa cum era de așteptat un reprezentant al Guvernul contrazice poziția PSD susținând că este vorba despre listarea unor pachete minoritare, nu privatizarea. „Este un proiect de lege pe care l-am susținut și consider că este necesar. Așa cum am mai declarat, în alte ocazii, aș dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a declarat ministrul energiei Virgil Popescu.

Horia D.R.

COMENTARII

  1. @A.I.,
    Cine ți-a șoptit că aș fi pensionar? Și o altă tâmpenie: cum poate un om normal să creadă în necesitatea pensiilor speciale!? Sunt ilegale, ca să nu mai vorbim că-s și imorale. Fără comentarii.
    HAOS ESTE ÎN ȚARĂ, PENSIILE SPECIALE SUNT PUR ȘI SIMPLU UN JAF LA ADRESA BUGETULUI. GĂURI NEGRE, ÎN TERMENI MAI DE SPECIALITATE.
    Cât despre pensionari, adevărații pensionari, adică cei pensionați la vîrsta legală, 62-65 de ani, am tot respectul pentru ei. Pentru lighioanele pensionate la 40-50 și de ani, tratamente cu tabun. Sau sarin.

  2. Daca astia o tin tot asa sigur vom avea anticipate. Din pacate la PSD se doarme de ani buni, favorizand tot ce se intampla. Poate se vor ridica noi formatiuni politice. Poate AUR. Asta pentru ca mai cred in democratie.

    • @Caluian,
      Da, corectă previziunea dumneavoastră. Anticipatele-s pe țeavă.
      Însă trebuie să observați un lucru: decuplați de la banii publici, șobolanii roșii nu mai valorează nimic. Ei au fost „apreciați” doar când au dat. De unde au dat, n-a prea interesat prostimea. Populimea a mers pe „principiul” strămoșesc: „Fură dar ne dau și nouă”. Și uite așa au furat viitorul nepoților și strănepoților noștri. Că colo am ajuns: bogățiile solului sunt date, solul, terenurile agricole mănoase, la fel, industrie și economie nu mai avem, noi suntem doar furnizori de forță de muncă puțin calificată. De restul nici nu mai pomenim: cultură, cercetare, sănătate….

  3. Coaliția aflata la guvernare (PNL&USR&UDMR), cunoscuta si ca „Guvernul Meu” (a lui Iohannis) este o asociație de jefuitorii. Sa ne fie clar nu prin alegeri de catre cetatean au ajuns la putere ci prin manevre oculte. Suntem tradati de instituțiile care ar trebui sa ne apere.

  4. „Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi!” ADICĂ PENTRU ANIMALELE DE PENSIONARI SPECIALI ȘI DEJECȚIILE DE BUGETARI.
    Chiar, nu am mai citit comentariile animalului de „ lt. col.(r)”, hoitul pensionat de tânăr. O fi crăpat, viermele? Nu mai amenință gunoiul cu judecata pe nimeni? Nu avem noi norocul ăsta.

    Aia este, pomenile date de ciuma roșie, dacă nu vor fi desființate de urgență, vor distruge și ce a mai rămas din țară. România așa se comportă acum, ca bețivul care vinde din casă pentru băutură (bugetari și speciali).

    • Dle Gelulache bag seama ca pe fond esti de acord. Gasca din Palatul Victoria continua cu ceea ce stiu mai bine sa faca, adica sa praduiasca. Pacat de limbaj. De unde atata URA? Ai nimerit-o bine si cu metafora cu „betivul”. Felicitari! Am ajuns aici datorita sasului de la Cotroceni, tradatorilor ce conduc instituțiile de forta, controlului serviciilor asupra justitiei si lipsei de valoare a clasei politice.

      • @A.I.,
        Stimabile, iubește-i tu pe pensionarii speciali, puliticieni și bugetari. Eu nu pot.
        Statul îmi fură 47% din salariu ca să li-l dea lor. Eu nu am văzut om care să iubească păduchii sau șobolanii. Un om normal ar lupta să-i extirpe, nu?
        Și, doi la mână, aici s-a ajuns datorită lui Iliescu, plus Roman, plăvanul doar profitând de situație. Vinovatul este cel care a pornit jaful și distrugerea, eu așa știu.
        Mai țineți minte care a fost una dintre primele legi abrogate? A licitului, cumva? Era plăvanul șef sau Iliescu?

        • Se vede un salt. S-a curatat un pic limbajul dlui Gelulache. Un pas mare spre normalitate care nu trebuie lasat să treaca fara a fi comentat. Odata cu schimbarea limbajului sigur va creste audienta si de aici placerea de a vedea puncte de vedere extrem de consistente. Desi insinuezi ca esti salariat (eu nu cre asta), citez: „Statul îmi fură 47% din salariu”, pe langa alte venituri vine lunar si pensia. Deci ar trebui sa vedem o pozitie mai „adecvata” fata de pensionari. Personal nu am nimic cu pensiile speciale. Sunt in societate nevoi diferite in evolutia de-a lungul timpului. Pentru a rezolva situații, impuse de anumite evoluții, este nevoie de masuri speciale printre care si PENSIA SPECIALA. In schimb. promovarea unei astfel de variante nu trebuie sa produca astfel de inechitati. Asa ca, prin lege, NU ar trebui sa fie depasit un anumit procent in cazul pensiilor speciale fata de o pensie medie. Ce este acum la noi in domeniul pensiilor speciale se numeste HAOS. Interventia clasei politice si a structurilor asociative civile se impune pentru a termina cu aceste inechitati. In rest asa este de la Iliescu si Roman (iminsi in fata de structurile secriste) ni se trage tot raul de astazi. Daca s-ar pune de o „extirpare”, personal nu sunt de acord, ar trebui inceput cu cei care si-au incalcat juramantul fata de tara indiferent ca sunt politicieni, inalti functionari publici sau sefi in servicii si institutii de forta ale statului. Ma mira faptul (am auzit ca ar exista), ca acele „structuri interne de autocuratare” din SISTEM nu functioneaza si NU lichideaza aceste infecții din societatea noastra.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.