CNAS a reînceput tipărirea şi distribuţia cardurilor europene de sănătate

CNAS a reînceput tipărirea şi distribuţia cardurilor europene de sănătate

0 404
CNAS anunţă că a reînceput tipărirea ÅŸi distribuÅ£ia către asiguraÅ£i a cardurilor europene de asigurări de sănătate, document care se eliberează gratuit la cererea persoanei asigurate ÅŸi poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE.
"După aderarea României la Uniunea Europeana aveÅ£i dreptul de a primi Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS). Acest card vă va permite să primiÅ£i asistentă medicală necesară în timpul ÅŸederii dumneavoastră temporare în orice Å£ară a Uniunii Europene.
Toate persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate în ÅŸedere temporară pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza Cardul european de asigurări de sănătate eliberat de instituÅ£ia competentă din România (casa de asigurări de sănătate în evidenÅ£ele căreia se află înscris asiguratul)", informează un comunicat al Casei NaÅ£ionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) remis miercuri AGERPRES.
Cardurile au o valabilitate de ÅŸase luni de la data emiterii ÅŸi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de imediată necesitate. Cardul nu acoperă situaÅ£ia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical, precizează CNAS.
În cazul în care persoana asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se deplasează pe teritoriul statului membru UE/SEE fără să solicite eliberarea unui card european sau în situaÅ£ia în care acesta a fost pierdut, a fost furat sau alte motive asemănătoare, ÅŸi în timpul acestei deplasări starea ei de sănătate necesită asistenţă medicală, poate solicita un certificat provizoriu de înlocuire de la casa de asigurări de sănătate unde acesta este luat în evidenţă ca persoană asigurată, sau poate să suporte contravaloarea asistenÅ£ei medicale urmând ca la întoarcerea în statul de asigurare să recupereze sumele plătite, prin intermediul formularului E126.
 
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.