Clujul cauta 500 de specialisti IT

Clujul cauta 500 de specialisti IT

0 81

Principalii jucatori locali din domeniul IT considera ca in momentul de fata deficitul de forta de munca a atins nivelul maxim, in comparatie cu anii precedenti si in relatie cu alte tari din Europa. Deficitul de forta de munca de pe piata clujeana de IT reprezinta aproximativ 10% din deficitul national, care se cifreaza la aproximativ 5.000 de specialisti informaticieni.
Potrivit specialistilor din acest domeniu, cel mai acut se simte lipsa fortei de munca in zona angajatilor cu experienta.
Reprezentantii EBS Romania, furnizor de solutii software integrate de gestiune, estimeaza ca in prezent deficitul de personal de pe piata clujeana de IT este de aproximativ 500 de informaticieni. Conform acelorasi estimari, la nivel de tara deficitul de specialisti in IT se situeaza la 4.000-5.000 de oameni.
’’Consider ca pentru a se reusi echilibrarea raportului dintre cerere si oferta pe piata resurselor umane din domeniul IT ar fi nevoie de cresterea ofertei de resurse umane cu aproximativ 30%. Momentan a inceput un proces de calmare si detensionare a situatiei din piata. Cresterea rapida si accentuata a cheltuielor salariale conduce la reorientarea investitiilor si proiectelor IT spre tari precum Polonia, Ungaria, Ucraina si Rusia’’, a declarat Daniel Metz, directorul general EBS Romania.
‘’La fel ca si in economia de tip clasic, care in anumite zone se confrunta cu limitari naturale ale resurselor implicate, in industria IT piata libera va solutiona aceste tensiuni. Fie vor disparea tot mai multe firme de IT, fie se va ajunge la un grad de productivitate si eficienta care sa corespunda dinamicii cresterii cheltuielilor de personal’’, spune Daniel Metz.
Conform oficialilor EBS Romania, numarul absolventilor de liceu care au aptitudini informatice este limitat in mod natural. ’’Tinand cont de dezvoltarea orasului Cluj-Napoca in ultima perioada de timp, din ce in ce mai multe firme au demarat activitati in zona de IT, acesta fiind unul dintre aspectele care au dus la amplificarea deficitului de personal. Un anumit deficit de specialisti va ramane in permanenta, important este ca acest deficit sa fie gestionabil’’, a afirmat directorul general EBS Romania.
Oficialii companiei clujene sunt de parere ca facultatile de profil din Cluj-Napoca nu reprezinta in prezent solutia rezolvarii problemei deficitului de personal din IT, in conditile in care putini dintre studentii sau absolventii acestor institutii opteaza pentru acest domeniu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.