Clujenii nu au vrut sa liciteze pentru Anca Parghel

Clujenii nu au vrut sa liciteze pentru Anca Parghel

0 187

Oamenii sunt foarte receptivi atunci cand unii dintre semenii lor le cer ajutorul. Cu atat mai mult cand este vorba de calamitati naturale sau de boli.
Boala secolului, cancerul, este privita cu teama de fiecare dintre noi si suntem usor afectati emotional cand vedem ca cel de langa noi trebuie sa inceapa o astfel de lupta nedreapta. Acesta ar trebui sa fie starea de fapt.
Din pacate, realitatea se incapataneaza sa ne demonstreze ca lucrurile nu stau intotdeauna asa. Multi trec nepasatori si prefera sa nu se gandeasca la necazurile celor din jur, considerand ca nu merita sa fie empatici pentru a nu-si strica ziua insorita pe care tocmai au inceput-o.
Aceeasi atitudine de indiferenta au aratat-o si clujenii cand au fost indemnati sa liciteze pentru a o ajuta pe Anca Parghel, care tocmai a inceput tratamentul de combatere a cancerului ovarian care a recidivat.
O singura lucrare de arta, din cele 24 donate de plasticienii clujeni, s-a vandut la licitatia organizata miercuri seara la Muzeul National de Arta din Cluj. Un tablou de Mariana Bojan a fost achizitionat de dr. Liviu Almas, contra sumei de 500 de lei.
„Nu este vorba de lucrarea pe care am ales-o, ci despre gestul simbolic de ajutorare a unui om”, si-a motivat Liviu Almas gestul, invitandu-i pe toti clujenii sa faca la fel.
La licitatia organizata din initiativa realizatorului TV Sabin Mircea Rus au participat mai multi dintre artistii donatori, jurnalisti si doar doi-trei posibili licitatori.
Rezultatul a dezamagit pe toata lumea, mai ales pentru ca scopul licitatiei era unul caritabil. Directorul Muzeului de Arta, Livia Dragoi, a deplans lipsa de interes a clujenilor pentru acest gen de evenimente, in timp ce pictorul Teodor Botis a fost mai vehement. „Nu se-nghesuie clujenii sa faca acte de caritate. Aici se fac baruri cu jocuri de noroc”, a spus acesta.
Si initiatorul licitatiei, Sabin Mircea Rus, si-a aratat dezamagirea, desi a recunoscut ca se astepta la orice. „Daca nu reusim sa facem ceva aici, iau lucrarile si merg cu ele la Bucuresti, unde sigur se vor gasi cumparatori”, a declarat Rus.
In cele din urma, s-a decis ca termenul licitatiei sa fie amanat cu o saptamana, in speranta unui rezultat mai bun la „a doua strigare”. Lucrarile sunt expuse la Muzeul de Arta si pot fi vazute zilnic intre orele 9-17.
Organizatorii vor afisa si preturile de pornire, care variaza intre cateva sute de lei si cateva mii de euro. „Unii artisti si-au subevaluat lucrarile, pentru a inlesni accesul publicului la ele, dar altii si-au pastrat cota de piata tocmai ca sumele obtinute, care vor fi integral donate, sa fie mai consistente”, a observat Sabin Mircea Rus.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.