Cluj – Napoca – TIFF 2009

Cluj – Napoca – TIFF 2009

0 87

Vineri asistam la startul celei de-a opta editii a Festivalului International de Film Transilvania. In scurt timp, Clujul va fi invaluit intr-o atmosfera incendiara de sarbatoare marca TIFF. Cinematografele traditionale ale festivalului, Republica, Arta, Victoria si Echinox, dar si alte locatii noi precum Cinema City din cadrul Iulius Mall, Taverna, Humanitas, Sala Auditorium (din cadrul Universitatii Babes-Bolyai) isi asteapta publicul iubitor de film cu peste 900 de proiectii.
Marea deschidere a festivalului va avea loc vineri, 29 mai, la ora 19:00, in prezenta presedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, a directorului artistic Mihai Chirilov si a primarului orasului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.
Discursul de deschidere va fi urmat de proiectia filmului „Amintiri din Epoca de Aur”, produs si scris de Cristian Mungiu si regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu.
Prezentat in sectiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de Film de la Cannes 2009, filmul a fost foarte bine primit de critica, celebra publicatie Variety scriind ca: „tineretea si talentul celor 5 regizori ar trebui sa spulbere teama ca cinematografia romaneasca, care a cunoscut o adevarata explozie, ar fi incapabila sa abordeze o gama larga de stiluri.”
Toate cele sase povestiri, care insumeaza 155 de minute, vor fi difuzate in premiera absoluta, in prezenta echipei filmului: Cristian Mungiu, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Ioana Uricaru.

Primul weekend de TIFF
Primul weekend al festivalului se anunta unul spectaculos. Numai timpul ii va impiedica pe cinefili sa asiste la toate evenimentele si surprizele pregatite de organizatori.
Sambata, 30 mai, incepand cu ora 11:00, la cinema Victoria, poate fi vizionat filmul eveniment „Il Divo”, o proiectie speciala in cadrul unei sectiuni noi, „Figuri Politice”. Castigator al Marelui Premiu al Juriului la Cannes 2008, „Il Divo”, regizat de Paolo Sorrentino, este un portret al legendarului politician italian Giulio Andreotti, fost prim-ministru si senator pe viata, ales in 7 legislaturi consecutive ale Parlamentului italian dupa infiintarea acestuia, in 1946.
De la ora 17:00, la TIFF Meeting Point (curtea interioara a Muzeului de Arta), publicul festivalier este invitat la dezbaterea „Cinema si Politica”, concentrata pe relatia dintre film, realitate si politica, tinandu-se cont de temele extrem de actuale pentru societatea romaneasca abordate in „Il Divo”.
La dezbatere vor participa personalitati de marca precum Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Mona Musca, Liviu Mihaiu, Tudor Chirila, Dragos Bucurenci, Amalia Enache, Razvan Exarhu, Vasile Dancu si Alex Leo Serban.
Ziua de sambata nu se incheie aici. De la ora 20:00, TIFF da intalnire clujenilor pe Autostrada Transilvania, la o proiectie speciala, in regim Drive-In, a filmului „JCVD”, avandu-l ca protagonist pe Jean-Claude Van Damme, intr-un rol inedit. Accesul publicului este gratuit si se va face in limita a 120 de locuri de parcare, in ordinea sosirii.
Tot sambata, de la ora 20:30, la cinema Republica este programata o proiectie de gala a filmului „The Chaser”, in prezenta Excelentei Sale Dl Choi Ihl- song, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Coreea in Romania.
Amatorii de arta fotografica nu trebuie sa rateze „Cuba continua”, expozitie care poarta semnatura lui Cosmin Bumbut (Galeria Muzeului de Arta, 30 mai, ora 13:00) si 100 de ani de film polonez 1908-2008, o selectie in ordine cronologica a celor mai importante filme din perioada 1908-2008, alcatuita din fotografii, fragmente de recenzii, dialoguri din filme, comentarii, analize, si chiar si versuri (Casa Tranzit, 30 mai, ora 16:00).
O prezenta speciala in festival o prezinta selectia de scurt metraje marca Future Shorts, gazduita de TIFF. Sambata, 30 mai, de la ora 21:00, la Casa Tranzit din Cluj, Future Shorts a pregatit o sesiune speciala de filme scurte.

Dupa proiectii, atmosfera se va incinge cu un party la care tonul va fi dat de TRG & SEB, doi dintre cei mai cunoscuti DJ de breakbeat si drumandbass.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.