Cluj: Afacerile hotelierilor vor fi in regres anul acesta

Cluj: Afacerile hotelierilor vor fi in regres anul acesta

0 165

Principalii jucatori din domeniul hotelier local spun ca in acest an piata va resimti o scadere cu valori cuprinse intre 5% si 10% fata de anul 2008, din cauza crizei financiare globale.
Conducerea companiei Transilvania Development (TD), firma care administreaza hotelurile de patru si, respectiv, trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, estimeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare a celor doua hoteluri de aproximativ 67%, in scadere cu pana la 7% fata de anul trecut.
“In acest an, piata hoteliera clujeana va resimti o scadere de pana la 10% fata de anul 2008, din cauza crizei financiare globale. Piata in domeniul nostru de activitate se va manifesta mult mai concurential in 2009, iar competitivitatea bazata exclusiv pe tarife, respectiv reducerea lor pana la costuri, va duce in final la colapsul unora dintre hotelierii de pe piata“, a declarat pentru ZF Transilvania Cosmin Sindean, manager City Hotels.
Reprezentantii Transilvania Development au anuntat la inceputul anului trecut ca intentioneaza sa transforme hotelul City Plaza din Cluj de la 4 stele, cat este cotat in prezent, la 5 stele, in cadrul unui proiect investitional in valoare de 5,5 mil. euro.
Noul City Plaza va avea un total de 85 de camere, fata de 41 de camere in prezent. Odata cu finalizarea investitiei, hotelul City Plaza va avea 6 niveluri si doar 5 dintre ele vor avea camere. Constructia va cuprinde un bar japonez, un restaurant traditional romanesc, un american bar, o piscina, spa si un ball-room multifunctional, care poate fi folosit pentru coktailuri, evenimente, nunti, precum si pentru conferinte.
Cu toate ca oficialii Transilvania Development estimau finalizarea acestui proiect la sfarsitul lunii ianuarie, inceputul lunii februarie a anului 2009, lucrarile vor fi prelungite si pe parcursul acestui an.
“Diferentele dintre 4 si 5 stele constau, printre altele, in piscina interioara si un salon in care se poate lua micul dejun separat de restaurant. Momentan, principalul nostru concurent este Opera Plaza, de cinci stele, din cauza faptului ca se adreseaza aceleiasi categorii de clienti, insa pe segmentul de 4 stele suntem market-leader in Cluj-Napoca”, a afirmat Cosmin Sindean.
“Criza financiara globala influenteaza in prezent activitatea hotelierilor clujeni. Cred ca in perioada urmatoare de timp multi oameni de afaceri nu vor mai avea disponibilitatea de a recurge la cazari in hoteluri. Daca anul trecut piata hoteliera clujeana a fost in crestere fata de anul precedent, in ceea ce priveste anul 2009 cred ca piata va stagna sau va scadea cu doua, trei procente fata de 2008”, a declarat pentru ZF Transilvania, Mircea Jorj, directorul general al hotelului Onix.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, in perioada sarbatorilor de iarna gradul de ocupare a hotelului din Cluj a fost mai mic decat in restul anului, in conditiile in care oamenii prefera sa-si petreaca vacanta la hotelurile amplasate in zona de munte.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.