Clima intr-un haos fara precedent

Clima intr-un haos fara precedent

0 273

Inundatii, temperaturi extreme, incendii… sunt doar cateva din fenomenele care in mod simultan s-au produs vara aceasta, in timp ce oamenii de stiinta vorbesc deja de schimbare climatica. Realitatea depaseste uneori fictiunea, insa de data aceasta se potriveste perfect cu teoria. Datele stiintifice arata ca o lume care se supraincalzeste din cauza gazelor cu efect de sera se caracterizeaza prin puternice ploi de vara si caderi de zapada iarna, secete pe arii extinse si valuri de caldura, chiar si in locuri neobisnuite, noteaza miercuri ziarul ABC.
Sunt toate manifestari climatice extreme, de care lumea a avut parte vara aceasta. Temperaturi record in Rusia, inundatii in India, Pakistan si China, secete severe in África subsahariana, ploi torentiale in SUA, seceta in Australia, valuri de frig in Argentina si Bolivia si chiar desprinderea in Groenlanda a unui aisberg de patru ori mai mare decat Manhattan… Un lant de evenimente pe care Organizatia Meteorologica Mondiala /OMM/ il considera ‘fara precedent’».
Totusi, potrivit organizatiei “inlantuirea acestor evenimente cadreaza cu prognozele Comitetului Interguvernamental privind Schimbarea Climei (IPCC) care a avertizat in legatura cu manifestari climatice extreme din cauza schimbarii climei.
Ceea ce s-a intamplat vara aceasta indica o schimbare a climatica, sau dovada ca o asftel de schimbare deja s-a produs.
Nu este un lucru nou, valul de caldura care a afectat Europa in 2003 a fost primul semn in acest sens, totusi oamenii de stiinta sunt reticenti in a face o legatura atat de directa intre dezastre punctuale si incalzirea globala.
Rafael Simó, cercetator la Institutul Stiintelor Maritime din Barcelona care studiaza impactul oceanelor asupra schimbarii globale arata ca ‘cele intamplate in Rusia sunt greu de explicat prin oscilatii naturale pe care sa le poata suferi aceasta regiune. Si prevestesc sa se repete si pe viitor”. La randul sau, Angel Rivera, purtatorul de cuvant al Agentiei de Stat de Meteorologie (Aemet), arata ca de mult timp serviciile meteorologe au avertizat despre aceste fenomene “care merg in directia proiectiilor schimbarii climatice. Chiar daca inainte trebuie socotit cu grija daca numarul fenomenelor adverse este sau nu in crestere’.
Este si motivul pentru care OMM va organiza la sfarsitul lui septembrie la Paris o conferinta mondiala pentru a incerca sa omogenizeze procedurile care sa permita o cuantificare a fenomenelor extreme. Daca pentru uragane si cicloni este mai usor sa fie studiata evolutia, prin diferitele categorii de clasificare, nu acelasi lucru se intampla cu valurile de frig sau de caldura, sau cu ploile torentiale. Potrivit lui Rivera, acest lucru ‘raspunde unei preocupari in crestere, deoarece avem impresia ca numarul fenomenelor adverse este tot mai mare”.
Totusi, in opinia sa, este indiscutabil faptul ca actuala curba a temperaturii medii a planetei este in crestere, desigur in dinti de fierastrau, dar este o evidenta incontestabila. Iar in timp ce OMM atrage atentia supra unui ansamblu de fenomene care se petrec simultan, Agentia Oceanica si Atmosferica a SUA (NOAA) a prezentat bilantul pe iulie, considerandu-l al doilea iulie cel mai calduros din istorie. Astfel, temperatura medie globala la suprafata pamantului si a oceanelor a fost in iulie de 16,5 grade, cu 0,6 grade Celsius peste media din secolul XX, cind a fost de 15,8 grade. Doar iulie 1998 a fost mai cald.
Pe de alta parte, NOAA afirma ca 2010 este pe cale sa devina cel mai calduros an din istorie, iar ceea ce mai ramane din el se anunta la fel de fierbinte. Perioada cuprinsa intre ianuarie si iulie a fost cea mai calda din toate timpurile, cu o temperatura medie de 14,5 grade Celsius. Trece astfel pe locul doi perioada dintre ianuarie si iulie din 1998, aflat in funtea listei anilor cei mai caldurosi din istorie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.