Cladirile vechiului Brasov in pericol

Cladirile vechiului Brasov in pericol

0 147

Cine isi face putin timp pentru a colinda pe stradutele din vechiul Brasov, cel aflat candva inconjurat de ziduri, poate constata ca unele cladiri nu prea arata bine. Chiar cu fatadele cat de cat zugravite, cum intri prin curti iti dai seama ca, daca te proptesti mai cu suflet in ele, ai sanse sa treci prin zid. Si este pacat de ele, multe fiind construite cu cateva sute de ani in urma, devenind astfel monumente istorice.
Inspectorii Primariei au inventariat aceste cladiri, constatand ca 170 dintre ele s-ar prabusi la primul cutremur mai sanatos, majoritatea imobilelor aflate in aceasta stare aflandu-se pe strazile Muresenilor, Armata Romana/Michael Weiss sau Sf.Ioan, aici gasindu-se cladiri ridicate intre 1.500 si 1.600.
Din pacate exista prin Brasov si cladiri noi, ridicate acum 30-40 de ani, care prezinta riscuri la cutremure, cum ar fi pe aleile din cartierul Florilor, cartierul Astra, dar si mai “la vedere”, pe Saturn sau Victoriei.
Domnul Sorin Toarcea, purtator de cuvant al Primariei, declara:
“Anual, municipalitatea solicita Ministerului Dezvoltarii fonduri pentru evaluarea cladirilor pentru care au fost depuse cereri de catre cetateni. Din pacate, sumele care sunt alocate de la bugetul de stat sunt foarte mici.”
Intr-adevar, din situatia pe ultimii cativa ani, rezulta ca au fost alocate sume pentru expertizarea a doar cateva cladiri, iar pentru anul acesta doar pentru una.
In prevederile OG 20/1994 se arata ca pot fi acoperite de la bugetul statului proiectarile si executarile de consolidare a unor asemenea cladiri, gratuita fiind si expertizarea tehnica a cladirilor, taxele pentru obtinerea autorizatiei de constructie fiind si ele scutite la plata.
Domnul Toarcea mai precizeaza:
“Legislatia in vigoare prevede ca prioritate sa aiba imobilele multietajate, cu aglomerari mari de persoane si care au fost construite inainte de 1940. Exista astfel de exemple pe str. Soarelui, Mircea cel Batran si Aurora (dar si pe alte strazi mai vechi,n.a.). In prezent se fac demersuri pentru constituirea unei comisii care sa stabileasca ordinea de prioritati in functie de gradul de afectare al cladirilor, astfel incat sa stim cum vor fidistribuiti banii.”
Ce frumos suna toate acestea, cu vom face si vom drege si cu straduinta de a solutiona cel mai dificil mement al actiunii: constituirea de comisii. Ca parca un cutremur sta sa astepte toate acestea.
Si cand te gandesti ca alte tari, ba chiar si localitati din Romania – vezi cazul Sibiului sau Sighisoarei – nu stiu cum sa faca si sa dreaga mai repede pentru a pastra aceasta avutie, si ca valoare istorica, dar si pentru atragerea turistilor si cresterea, prin aceasta, a veniturilor locale. Doar edilii brasoveni se taraie pe la coada, ignorand interesele comunitatii in favoarea cine stie caror varii interese.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.