CJ va declasa peste 200 de km de drumuri judetene

CJ va declasa peste 200 de km de drumuri judetene

0 402

37 de sosele ar urma sa fie retrogradate incepand de anul viitor la regimul de drumuri comunale. Specialistii Serviciului de Drumuri din consiliul judetean spun ca aceste artere, multe doar pietruite, nu indeplinesc criteriile specifice unui drum judetean. In plus, finantarea din bani europeni s-ar obtine mai usor daca aceste sosele ar fi predate primariilor

37 de sosele ar urma sa fie retrogradate incepand de anul viitor la regimul de drumuri comunale. Specialistii Serviciului de Drumuri din consiliul judetean spun ca aceste artere, multe doar pietruite, nu indeplinesc criteriile specifice unui drum judetean. In plus, finantarea din bani europeni s-ar obtine mai usor daca aceste sosele ar fi predate primariilor.
Din cei 755 de km de drumuri judetene care se afla in administrarea Consiliului Judetean Brasov doar 551 indeplinesc criteriile tehnice aferente unui astfel de drum. Alesii judeteni au aprobat un nou plan multianual de investitii care include, printre altele, si declasarea a peste 200 de kilometri de drumuri judetene in drumuri comunale.
Potrivit consilierului judetean PNL Mihail Vestea, standardele de cost la drumuri judetene sunt de circa 300.000 de euro fiecare, pe cand la drumurile comunale sunt undeva la 100.000 de euro.
Reprezentantii Consiliului Judetean spun ca procesul de declasare va fi efectuat etapizat incepand cu anul 2016, astfel ca reabilitarea lor va fi posibila cu surse nerambursabile prin Programul National de Dezvoltare Locala si cel de Dezvoltare Rurala, dar si cu finantari de la bugetul judetului.
Unii alesi judeteni iau in calcul ca, odata cu reabilitarea acestor drumuri, sa se amenajeze macar in zonele intens tranzitate de turisti si piste de biciclete.
In conformitate cu planul multianual de reabilitare a drumurilor judetene, administratia judeteana isi propune sa acceseze finantari europene prin Programul Operational Regional 2014 – 2020 pentru reabilitarea a 13 drumuri, peste 191 de km, iar prin Planul National de Dezvoltare Locala alte 33 de drumuri care insumeaza peste 360 de km de sosele.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.