CJ regreta contractele paguboase semnate cu Biserica

CJ regreta contractele paguboase semnate cu Biserica

0 120
Consiliul Judetean trebuie sa plateasca 1 milion de euro pe chirii catre Biserica Evanghelica. Uriasa suma reprezinta restantele si sumele de achitat pana in 2015, cand expira contractul incheiat cu reprezentantii bisericii. Conducerea judetului a investit bani publici in cladiri care nu ii apartin dar a semnat ca nu va avea pretentia ca sumele sa fie scazute din cuantumul chiriilor. In timp ce forul judetean incearca sa faca din Biserica un incasator nemilos de chirii, institutia ecleziastica aminteste ce a facut pentru cultura brasoveana.
In luna decembrie a anului trecut, Mihai Pascu prezenta presei somatiile de plata trimise de conducerea Bisericii Evanghelice catre Consiliul Judetean. Conducerea institutiei de cult cerea chiriile restante pentru patru cladiri: Maternitatea, o sectie a Directiei de Asistenta Sociala de pe strada Apullum, Muzeul de Arta si Muzeul de Etnografie. In scandalul chiriilor, cele doua parti prezinta doar partea de adevar care  le avantajeaza. Intr-un comunicat care se vrea un soi de drept la replica la afirmatiile reprezentantilor judetului, conducerea Bisericii Evanghelice calculeaza chiria pe metru patrat – care este de doau 10 lei – la care adauga o lista cu proiectele de restaurare incheiate sau aflate in curs, cu actiunile umanitare si culturale desfasurate de institutie, ca sa mai indulceasca din postura de proprietar incasator. In contrapartida, Consiliul Judetean calculeaza sumele datorate pentru chirii in trecut si viitor, reprezentant datoria neplatita catre Biserica Evanghelica, dar si cea care rezulta din contracte pana la finalul acestora – ceva mai putin de un milion de euro.
La bugetul redus cu 20% fata de anu trecut al Consiliului Judetean, este imposibil ca forul judetean sa plateasca 988.000 de euro pentru chirii. Este adevarat ca o parte din acesti bani vor trebui platiti pana in 2014 sau 2015, insa suma ramane uriasa. La fel de adevarat este ca Executivul Judetului a investit mai multe milioane de euro in unele cladiri sau terenuri, fara sa fi cerut ca banii sa fie scazuti din valoarea chiriei. De altfel, a fost o conditie expresa a reprezentantilor Bisericii Evanghelice, cu care conducerea Consiliului Judetean a fost de acord atunci, cu o lejeritate pe care astazi o regreta.
Executivul judetului nu se afla pentru prima oara in aceasta situatie. Consiliul Judetean a investit doua milioane de euro in baza sportiva Olimpia, un stabiliment privat, iar apoi a ramas fara bani pentru programul Cornul si laptele, pe care l-a intrerupt abuziv. Acum nu mai sunt bani pentru repararea drumurilor, din cauza altor investitii masive in proprietati care nu se afla pe domeniul public. Incidentul cu Biserica Evangelica pare sa arate ca a sosit ora deconturilor.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.