CJ regreta banii bagati in cladirile altora

CJ regreta banii bagati in cladirile altora

0 97
Dupa ce a bagat 3 milioane de euro in Muzeul Civilizatiei Urbane, conducerea Consiliului Judetean evalueaza pierderile. Forul judetean se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu proprietarii cladirii dar negociaza si cu reprezentantii Bisericii Evanghelice, detinatorul mai multor spatii in care consiliul a investit fonduri publice. Conducerile muzeelor de Etnografie si de Arta cer bisericii sa nu ii impinga la evacuarea a 3000 de piese de patrimoniu, care risca sa se deterioreze.
Reprezentantii celor doua muzee care functioneata in cladiri retrocedate Bisericii Evanghelice au apelat si la Guvern, Parlament si Ministerul Culturii sperand ca vor gasi o solutie pentru evitarea evacuarii unor piese de patrimoniu national. Muzeorgrafii cer bisericii sa inteleaga situatia si sa dea in folosinta cladirile in beneficiul comunitatii, asa cum s-a intamplat si la Sibiu. Bartha Arpad– directorul Muzeului de Arta si Ligia Fulga, cel al Muzeului de Etnografie, spera sa-i sensibilizeze pe reprezentantii bisericii fata de soarta culturii brasovene.
O eventuala mutare a celor 3000 de piese de patrimoniu de la Muzeul de Arta ar fi extrem de dificila si riscanta pentru integritatea operelor, spun custozii spatiilor muzeale.
Muzeele se afla in administrarea Consiliului Judetean care in ultimii ani a investit bani publici in cladiri pe care le-a pierdut in instanta in favoarea proprietarilor de drept. Anul trecut s-au dat hotarari de consiliu in vederea cumpararii sau pentru plata chiriilor, dar conducerea forului judetean crede ca este nevoie de noi expertize, dupa ce a revocat cateva hotarari de CJ care faceau referire la cumpararea sau inchirierea acestor spatii.
In Muzeului Civilizatiei Urbane Consiliul Judetean a investit 3 milioane de euro iar situatia patrimoniala a cladirii face obiectul unui proces de lunga durata cu proprietarii de drept, care a ajuns in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.