CJ Braşov umflă conturile ONG-urilor cu 3,4 milioane de lei!

CJ Braşov umflă conturile ONG-urilor cu 3,4 milioane de lei!

0 80

Am primit de la Consiliul Judeţean Braşov un comunicat de presă prin care cinci programe cu finanţare nerambursabilă au fost lansate pentru instituţiile şi ONG-urile care au ca obiect de activitate cultura, sportul sau cultele. Pentru finanţarea proiectelor din aceste domenii, Consiliul Judeţean (CJ) Braşov a lansat apelurile, astfel încât beneficiarii să aibă timp să le implementeze. „Programele de finanţări nerambursabile derulate de Consiliul Judeţean Braşov, indiferent de domeniul de aplicare, au ca obiectiv general îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor acestui judeţ, prin susţinerea unor proiecte sustenabile. De la un an la altul, numărul proiectelor depuse pe liniile de finanţare ale CJ Braşov a crescut, iar rapoartele de evaluare ne indică şi o îmbunătăţire a calităţii proiectelor. Tocmai din acest motiv am propus şi am aprobat alocarea unui buget care ţine cont de execuţia bugetară din anul precedent, pe fiecare program de finanţare neramburabilă, astfel încât să ne asigurăm că vom avea fonduri suficiente pentru toate proiectele eligibile. Faţă de anii anteriori, lansarea programelor s-a făcut mai devreme, preconizăm semnarea contractelor de finanţare în prima parte a lunii mai, astfel beneficiarii dispun de o perioadă mai lungă pentru implementarea proiectelor”, a declarat Imelda Tóásó, vicepreşedintele CJ Braşov, care coordonează derularea programelor de finanţări nerambursabile.

Ca şi anul trecut, pentru proiectele culturale şi pentru cele sportive sunt câte două programe distincte. Mai exact, pentru proiectele culturale, printr-un program de finanţare pot depune cereri ONG-urile sau asociaţiile, iar prin celălalt autorităţile locale sau instituţiile publice. În ceea ce priveşte proiectele sportive, printr-un program va fi finanţat sportul de performanţă, iar prin celălalt evenimentele sportive de masă. Tot pentru susţinerea activităţilor sportive, Consiliul Judeţean Braşov a rezervat în bugetul judeţului pe anul acesta suma de 400.000 de lei, pentru un program distinct, destinat federaţiilor sportive.

 La stabilirea bugetului pentru fiecare program în parte, conducerea CJ Braşov a ţinut cont de sumele efectiv cheltuite anul trecut. Astfel, anul acesta au fost alocaţi mai mulţi bani pentru cele cinci programe, respectiv suma de 3,4 milioane de lei, în condiţiile în care anul trecut au fost contractate proiecte cu o valoare totală de 2,98 milioane lei.  De asemenea, au fost operate şi câteva modificări în ceea ce priveşte alocările iniţiale.

De exemplu, în anul 2019 pentru proiectele culturale implementate de ONG-uri, iniţial am alocat suma de 1,150 milioane lei, dar au fost depuse cereri pentru mai multe proiecte valoroase, astfel că am suplimentat suma până la 1,354 milioane lei. Anul acesta, pentru aceste proiecte avem o alocare de  1,4 milioane lei. În schimb, anul trecut, pentru proiectele culturale implementate de autorităţile publice am alocat suma de 450.000 de lei, dar a fost accesată suma de 209.812 lei. Anul acesta, alocarea pentru proiectele culturale implementate de autorităţile publice este de 300.000 de lei”, a explicat Toaso Imelda.

În ceea ce priveşte proiectele sportive, nu au apărut modificări semnificative, alocarea de anul acesta pentru proiectele ce vizează susţinerea sportului de performanţă şi a celui de masă fiind de 0,7 milioane de lei (anul trecut a fost de 0,8 milioane de lei), fără banii prevăzuţi pentru proiectele federaţiilor sportive.

Pe de altă parte, la fel ca şi anul trecut, pentru lăcaşele de cult a fost alocată suma de un milion de lei.

Cum poţi lua banii publici onegistule!

Anul acesta, autorităţile locale şi instituţiile publice care depun cereri de finanţare pentru proiectele culturale vor trebui să ţină cont de faptul că prin Ghidul de finanţare vor primi punctaj suplimentar dacă promovează tradiţiile locale. Această măsură vine după ce, în luna ianuarie, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a afirmat că 2020 este declarat „anul satului românesc” şi a anunţat că prin Programul de finanţare a proiectelor culturale vor fi susţinute evenimentele care pun în valoare patrimoniul satelor româneşti.

Sesiunea de depunere a proiectelor de către administraţiile locale şi instituţiile publice a fost lansată în 20 februarie şi se va încheia în 23 martie, ora 16.00. Alocarea financiară nerambursabilă pentru un proiect poate fi de maximum 15.000 lei, reprezentând maximum 75% din valoarea eligibilă.

Sprijin pentru 22 de proiecte culturale ale ONG-urilor

În ceea ce priveşte programul de finanţare a evenimentelor implementate de ONG-uri, sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare nerambursabilă a fost lansată în 26 februarie, iar data-limită pentru depunerea proiectelor este 27 martie 2020, ora 16.00. La fel ca anul trecut, sunt disponibile două axe. O axă este destinată proiectelor cu un buget total de peste 200.000 de lei (pentru care finanţarea nerambursabilă asigurată de CJ Braşov va fi de maximum 100.000 de lei). Alocarea este de 600.000 de lei, ceea ce înseamnă că vor beneficia de finanţare maxim 6 proiecte.

Cealaltă axă de finanţare este destinată proiectelor mici, cu un buget de până la 200.000 de lei, pentru care finanţarea nerambursabilă acordată este de maximum 50.000 de lei. Contribuţia solicitantului la cheltuielile eligibile va fi de minimum 20% din valoarea finanţării nerambursabile solicitate. Un solicitant poate contracta maximum două proiecte.

Bugetul prevăzut pentru proiectele mai ,,modeste”  este de 800.000 de lei, bani care vor fi împărţiţi ,,doar” pentru 16 proiecte. Cât înseamnă acest fapt vă las pe dumneavoastră să calculaţi.

 500.000 lei pentru sportul de performanţă (unde că le-aţi distrus pe toate!?), 200.000 de lei pentru sportul ,,de masă”

În ceea ce priveşte proiectele sportive, pentru finanţarea celor destinate sporturilor olimpice a fost prevăzută în bugetul judeţului pe anul 2020 suma de 500.000 de lei, iar beneficiarii pot primi de la Consiliul Judeţean Braşov între 40.000 de lei şi 120.000 de lei, valorile fiind stabilite prin Ghidul de finanţare. Pentru aceste proiecte, sesiunea de depunere a cererilor de finanţare a fost lansată în 27 februarie şi se va încheia în 30 martie.

 În ce priveşte sportul de masă, Consiliul Judeţean a alocat suma totală de 200.000 lei, iar valoarea asistenţei nerambursabile alocate de consiliul judeţean este între 30.000 de lei (pentru competiţiile naţionale) şi 60.000 de lei, pentru competiţiile internaţionale. Pentru această linie de finanţare, apelul a fost lansat în 27 februarie, termenul limită de depunere a cererilor de finanţare fiind 31 martie.

Programul de finanţare a proiectelor propuse de federaţiile sportive urmează să fie lansat în lunile următoare, având rezervată în bugetul judeţean suma de 400.000 de lei.

De bine! Nici bisericile nu scapă neremunerate!

Ca şi anul trecut, unităţile de cult pot beneficia de finanţări nerambursabile de la Consiliul Judeţean Braşov, alocarea pentru 2020 fiind de un milion de lei. Programul a fost lansat pe 19 februarie, iar termenul de depunere a cererilor de finanţare este 20 martie, ora 16.00. Banii vor putea fi folosiţi de beneficiari pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, pentru conservarea şi întreţinerea bunurilor de patrimoniu cultural naţional mobil aparţinând cultelor religioase sau pentru desfăşurarea unor activităţi de asistenţă socială. De asemenea, prin acest program se pot obţine bani şi pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase sau pentru lucrări la clădiri destinate proiectelor de asistenţă socială. Alocarea sumelor se va realiza prin hotărâre a consiliului judeţean pe baza cererilor primite de la unităţile locale de cult. 

Ghidurile şi toate formularele aferente cererilor de finanţare pot fi descărcate de pe site-ul CJ Braşov www.judbrasov.ro, de la secţiunile Proiecte Culturale, Proiecte Sport, respectiv Culte.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.