Ciurica sau timpul secerisului

Ciurica sau timpul secerisului

0 147

Traditia populara cuprinde sarbatori care au in vedere nevoile tuturor, indiferent de varsta, conditie sociala sau ocupatie. Cu totii se ghideaza dupa anumite norme sau reguli care trebuie respectate „dumnezeieste” pentru ca duhurile sa fie prielnice si viata sa le fie usoara.
In luna iulie, in traditia crestina imbinata armonios cu obiceiurile pagane, exista o zi care marcheaza un eveniment important din viata fiecarui gospodar: este ziua secerisului. Aceasta zi, 15 iulie, coincide cu sarbatorirea sfintilor Mucenici Chiriac si Iulita, sarbatoarea purtand, astfel, numele de „Ciurica”.
Ciurica este o divinitate feminina care „ciuruie in bataie” pe gospodarii care lucreaza de ziua ei.
In aceasta zi, in care se spune ca femeile capatau puteri speciale, aveau dreptul sa porunceasca si chiar sa-si pedepseasca barbatii. Pe vremuri, pe 15 iulie multi barbati mai slabi de inger chiar plecau de acasa de frica nevestelor. Pentru a nu avea certuri in familie in tot timpul anului, acestea erau evitate la mijlocul lunii iulie. Se crede ca cine va fi batut de „Ciurica”, va lua bataie tot anul. Femeile nu lucreaza deloc la sat, de frica bolilor si de teama sa nu le manance lupii vitele. Nu se da si nu se scoate nimic din casa.
Aceasta zi marcheaza inceputul secerisului, eveniment deosebit de important si respectat cu sfintenie in trecut.
La seceris trebuiau sa participe numai persoane curate, ca recolta sa nu fie periclitata. Din acest motiv, primul snop era cules de un fecior si lasat pe camp o zi intreaga, existand credinta ca astfel seceratorii vor fi paziti de rele. Femeile chiar smulgeau cateva fire din snop si se incingeau peste briu, pentru a tine departe durerile de mijloc. Odata adunati, snopii erau asezati intr-un anumit fel, iar ultimul era obligatoriu orientat spre rasarit.
La incheierea secerisului, spice din ultimul snop erau aduse in gospodarie, de multe ori frumos impletite in cununa. Cununa era asimilata coroanei fecioarelor, era un simbol solar cu rol de ofranda, un simbol al abundentei.
Femeile trebuie sa faca un test in ziua sarbatorii, sa-l usuce pana seara si sa coaca in el o turta. Dupa ce toata familia va manca din turta, femeia poate sa-l ia la bataie pe barbat.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.