Ciupercile de padure

Ciupercile de padure

0 117

In aceasta perioada a verii,care se inclina spre toamna, prin paduri se intalnesc tot mai des o sumedenie de soiuri de ciuperci. Acest lucru se datoreaza si temperaturilor ridicate ce au dainuit mai toata vara,incalzind solul, dar si precipitatiilor,atatea cate au fost.
Se stie ca ciuperca este un aliment gustos si hranitor,cu diferite proprietati binefacatoare.
Conditia principala este ca ea sa fie din soiurile celor comestibile,in minoritate fata de celelalte.
Se poate prepara in nenumarate feluri,ca gustare sau felul doi,putand inlocui cu succes chiar si carnea.Cu o conditie insa,si accentuez:ciuperca sa fie comestibila.
Daca prin pietele agroalimentare sau prin marile magazine se pot cumpara acele ciuperci de cultura, care sigur sunt comestibile – nu s-a catarat inca nimeni pe pereti consumandu-le – prin piete au aparut si vanzatori de ciuperci de padure. Nimic rau in asta, pentru ca nu oricine se poate duce prin paduri si peste dealuri ca sa le culeaga,mai ales ca multi locuitori ai oraseler,ba chiar si destui din mediul rural,nu pot deosebi ciupercile comestibile de cele otravitoare,multe asemanandu-se. Dar,din pacate,nici chiar culegatorii „de meserie”, in majoritate de etnie roma, nu le deosebesc intotdeauna,mai ales in graba de a strange cat mai multe, aparand astfel riscul de consum si intoxicare a celor neprielnice organismului uman.
In plus, datorita schimbarilor de clima, s-au constatat si schimbari genetice, cu urmarea ca, in unele cazuri, soiuri stiute ca fiind ciuperci comestibile sa devina otravitoare. Nesuferind modificari si la infatisare, omul consuma asemenea ciuperci si are sanse sa dea de dracu. In acest senss-au semnalat deja cazuri, in acest an, de infectii toxialimentare in urma consumului de ciuperci de padure,medicii semnaland pana acum o rata,chiar daca nu peste cea normala, totusi ridicata de asemenea toxiinfectii ,cazurile fiind insa mai grave ca in alti ani, dupa cum afirma specialistii. Pot fi amintite, ca avertisment, si doua decese printre consumatorii de ciuperci de padure, in zona Baia Mare: o femeie de 54 de ani si un adolescent.
Tinand cont de toate acestea este normal sa fie interzisa comercializarea acestor ciuperci, necontrolate in privinta toxicitatii, atat prin piete, cat si pe aleile dintre blocuri. Iar glasurile care se ridica impotriva acestui fel de comert, intonand ciudatul refren cu „vai, saracii,castiga si ei o paine” sunt neavenite si ar trebui sa-si puna marea surdina.
In context, doritorii de ciuperci sunt sfatuiti de autoritati sa cumpere aceste delicioase roade ale naturii doar din locuri autorizate, spre binele tuturor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.