Ciudatenii geografice

Ciudatenii geografice

0 177

Muntele Chimborazo pare sa fie mai inalt ca Everestul, cu toate ca stim cu totii ca muntele Everest, cu cei 8.848 metri ai sai peste nivelul marii, este cel mai inalt punct al planetei noastre. Sir Edmound Hillary ne-a dovedit acest lucru. Ei bine, informatia este valabilã, dar numai daca nu ne gandim la notiunea „cel mai inalt” si dintr-o alta perspectiva.
Sa ne gandim care este punctul de pe planeta cel mai apropiat de Luna si de stele. Potrivit lui Isaac Newton, forta centrifuga dezvoltata prin miscarea de rotatie a Pamantului conduce la o turtire a polilor si la o bombare a zonei ecuatoriale, ceea ce determina o forma usor ovoidala a planetei. Pamantul este astfel un sferoid aplatizat. Si tot astfel locuitorii de la Ecuator sunt mai aproape de spatiul cosmic decat cei care locuiesc in celelalte zone de pe Pamant.

Pe centura Ecuatorului se afla cateva varfuri celebre pentru inaltimile lor, printre care Muntele Kenya, in Kenya, si Kilimanjaro in Tanzania, precum si alte cateva varfuri mai putin insemnate. Intrebarea pe care si-o pun specialistii este: daca ai urca pe unul dintre aceste varfuri ai fi mai aproape de spatiul cosmic decat daca ai fi pe Everest?
Joseph Senne, inginer, a facut calculele, care au fost verificate de Neil deGrasse Tyson, directorul planetariului Hayden din New York.
„Cand vom termina cu toate calculele, credem ca vom descoperi locul de pe Pamant care este cel mai aproape de Luna si de spatiul cosmic”.

Astfel, dupa o analiza atenta, s-a stabilit. Muntele Chimborazo este cel mai „inalt”. In Ecuador!

Vulcanul Chimborazo, in Anzi, cu altitutidea de 6286 m, se afla pe Ecuator, adica pe fasia bombata care inconjoara Pamantul (linia Ecuatorului, care incojoara Pamantul ca o centura invizibila, reprezinta parta bombata a planetei noastre, in vreme ce Polii sunt partea aplatizata. Aceasta deformare a Pamantului s-a produs in urma miscarii de rotatie in jurul propriei axe – n. a.).
Astfel, dupa spusele lui Senne, Muntele Chimborazo este cu aproximativ 2.400 m mai inalt ca Everestul (8.8848 m), sau, daca vreti, „mai aproape de spatiul cosmic”.

Daca definiti „cel mai inalt” ca pornind de la nivelul marii, Muntele Everest ramane campionul.
Dar daca vreti sa stati cat mai aproape de Luna, atunci trebui sa urcati Muntele Chimborazo.
Ramane sa alegeti!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.