Ciubotica cucului – o alta planta ce poate fi culeasa acum primavara.

Ciubotica cucului – o alta planta ce poate fi culeasa acum primavara.

0 258

Este una dintre primele plante care infloresc primavara si este pacat sa nu profitati de virtutile ei depurative, vitaminizante si diuretice, la iesirea din sezonul rece.


In luna martie, in timpul infloririi se recolteaza atat frunzele si florile, cat si radacinile.


Ea creste cu precadere pe campiile din zonele deluroase si prealpine. Foarte raspindita Primula eliator, cunoscuta tot sub numele de ciubotica-cucului, dar si de aglici, agrisel sau tita-vacii, creste pe mai toate cimpiile, la margini de paduri si sub tufisuri se poarta pe tulpina inalta o umbrela florala de un galben deschis, ce un parfum slab. Forta ei curativa este egala in valoare cu cea a Primulei officinalis, putind fi folosita exact in acelasi fel. O alta subspecie, Primula auricula, cunoscuta sub denumirile de urechea-ursului, ciubotica-cucului, ciubotica-ursului, urechea-soarecelui, urechiuse, este o planta alpina, care se afla sub stricta octrotire a legii, neavind deci voie sa fie culeasa.


Ciubotica cucului foarte raspindita este cunoscuta si sub alte nume ca aglici, agrisel sau tita-vacii. Creste pe mai toate cimpiile, la margini de paduri si sub tufisuri Florile galben – aurii ale acestei specii de ciubotica-cucului raspindesc o mireasma placuta, asemanatoare merii si formeaza o umbrela dispusa pe o tulpina inalta de 10-20 de centimetri, care se ridica din centrul unei reozete. Florile de ciubotica cucului contin saponozide si flavone. Frunzele culese primavara, atat cele in stare proaspata, cat si cele uscate, contin o cantitate considerabila de vitamina C. Radacinile sale au un miros puternic, caracteristic, datorat uleiurilor volatile, fiind utilizate cu succes ca revigorant, ca remediu in bolile respiratorii.


Utilizari terapeutice:



  • Intern se recomanda in bronsite, expectorant, secretolitic si emetic, iar extern in tratamentul contuziilor.

  • Raceala in faza incipienta – o reteta populara straveche asociaza florile de ciubotica-cucului cu cele de soc. Se pune cate o jumatate de lingura din fiecare intr-o cana, dupa care se toarna peste ele apa clocotita si se lasa acoperite sa infuzeze vreme de jumatate de ora. Se filtreaza, se indulceste cu miere si se bea acest ceai cat mai fierbinte. Acest remediu incalzeste corpul si il face sa transpire (eliminand astfel toxinele), relaxeaza muschii, protejeaza caile respiratorii si rinichii de actiunea microbilor. Se beau mai multe cani (4-5) din acest ceai pe parcursul unei zile, atunci cand simtim ca suntem pe punctul sa fim prinsi de raceala.

  • Guturaiul, gripa in faza incipienta, laringita, tusea (uscata, iritativa, convulsiva) – se ia cate o lingura de sirop de radacini de ciubotica-cucului, in doze succesive. Acest sirop dezinfecteaza caile respiratorii, reface epiteliile si stimuleaza imunitatea, ajutand in acelasi timp la eliminarea secretiilor nocive de la nivelul gatului. Infuzia din flori si frunze de ciubotica cucului ajuta la tratarea rinitelor, sinuzitelor si guturaiului.

  • Decoctul din florile de ciubotica cucului calmeaza durerile de cap si de dinti. Cu efect si mai bun in tratarea acestor afectiuni este tinctura din radacina de ciubotica cucului

  • Radacinile proaspat culese se spala foarte bine, se lasa un sfert de ora la zvantat, dupa care se toaca fin. Se pun intr-un borcan de 400 g, pana se umple o treime, dupa care restul se completeaza cu miere lichida, amestecand incontinuu. La sfarsit, se pune capacul si se lasa sa se macereze la temperatura camerei, vreme de trei-patru saptamani. Va rezulta un sirop cu o mireasma puternica si cu un efect tamaduitor miraculos, in bolile de gat si de piept.

  • Nevralgia, insomnia, starile de nervozitate – se ia o lingurita de pulbere de flori de ciubotica-cucului, de trei ori pe zi. Pentru efecte mai puternice, se combina fiecare doza cu cate o lingurita de pulbere de sunatoare. Florile de ciubotica-cucului, uscate la umbra, se macina fin cu rasnita de cafea, obtinandu-se o pulbere usor parfumata, care se pastreaza intr-un borcanel bine inchis. Se administreaza din aceasta pulbere cate o lingurita rasa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de un sfert de ora, dupa care se inghite cu apa.

  • Convalescenta – se iau cu un sfert de ora inainte de fiecare masa 1-2 linguri de sirop, cu putina apa. Este un remediu valabil mai ales in convalescenta dupa bolile respiratorii acute (pneumonie, bronsita, gripa).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.