Cîțu bate toate recordurile. Datoria externă totală a României a ajuns la...

Cîțu bate toate recordurile. Datoria externă totală a României a ajuns la aproape 120 MILIARDE DE EURO!

1 487

România lui Iohannis s-a împrumutat în 2020 circa 14 miliarde de euro.

Ministerul Finanțelor a împrumutat cumulat suma record de 11,6 mld. euro, echivalent, de pe piețele externe în 2020, respectiv 8,8 mld. euro și 3,3 mld. dolari, aproape dublu față de nivelul programat la începutul anului, iar de pe piața internă Trezoreria Statului a mai împrumutat în euro de la bănci aproape 2,3 mld. euro, potrivit RTV.
Guvernul s-a reunit miercuri în ședință pentru a adopta ordonanța de urgență cu privire la măsurile pentru bugetul pe 2021. 
În acest context a fost făcut public exercițiul bugetar pe 2020, din care reiese că România s-a împrumutat anul acesta aproape 14 miliarde de euro, dublu față de cât era planificat.  
Analistul economic Radu Soviani atrăgea atenția în luna noiembrie că Guvernul României a făcut datorie publică în 11 luni mai mare decât în primii 19 ani de după Revoluție: 18 miliarde de Euro.    Conform BNR, la 31 decembrie 2019, datoria externă totală a României era de 109,78 miliarde de euro.   
Potrivit Forbes, cu o relatare tot de luna trecută, în perioada ianuarie – septembrie 2020, datoria externă totală a României a crescut cu 7,441 miliarde de euro, ajungând astfel la 117,22 miliarde de euro.

Cel mai recent, Ministerul Finanțelor a împrumutat în 24 noiembrie prin euroobligațiuni de pe piețele externe 2,5 mld. euro, atât cât a progra­mat, la a patra ieșire pe piețele externe din 2020, din care 1,5 mld. euro pe maturitatea de 20 de ani și 1 mld. euro pe maturitatea de 9 ani.  
Cei aproape 14 miliarde de euro reprezintă mai mult decât averea magnatului rus Roman Abramovic, estimată de Forbes la 13,6 miliarde de dolari, și este comparabilă cu cea a indianului Lakshmi Mittal, „regele” oțelului, care ar avea 14,5 miliarde dolari.

Cîțu bate toate recordurile. România lui Iohannis s-a împrumutat în 2020 circa 14 miliarde de euro. Datoria externă totală a României a ajuns la aproape 120 MILIARDE DE EURO

Randamentul de 1,468% aferent tranșei de 9 ani este cel mai scăzut randament oferit vreodată de România pentru o emisiune denominată în euro, iar rata de dobândă a fost de 1,375% pe an. Pentru tranșa de 1,5 mld. euro pe 20 ani, randamentul a fost de 2,650%, iar rata de dobândă de 2,625% pe an.  
La începutul lui 2020, când nu se anticipau efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), Ministerul Finanțelor anunța că vrea să împrumute prin euroobligațiuni circa 6 mld. euro în acest an.
La prima emisiune de eurobonduri din 2020, realizată chiar în ianua­rie, Ministerul Finanțelor a împrumutat 3 mld. euro. Emisiunea a fost realizată în două tran­șe, din care 1,4 mld. euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândă de 2% pe an și 1,6 mld. euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândă de 3,375% pe an. Investitorii din Marea Britanie, SUA și Germa­nia/Aus­tria au fost în top cu cele mai mari achiziții de titluri românești, după cum scrie Ziarul Financiar.
În luna mai 2020, Trezoreria Statului a împrumutat de pe piețele externe mai mult, respectiv 3,3 mld. euro.
Și de această dată emisiunea a fost realizată tot în două tranșe, din care
* 1,3 mld. euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și
* 2 mld. euro cu maturitatea de 10 ani, cu un ran­da­ment de 3,624% și o rată de dobândă de 3,624% pe an. (Ș. Brândușă)

Sursa: activenews.ro

COMENTARII

  1. DA, ESTE NORMAL!!!!! URIAȘA ARMATĂ DE ANIMALE CU PENSII SPECIALE ȘI BUGETĂRIMEA NENOROCITĂ ȘI ÎMPUȚITĂ COSTĂ. COSTĂ MILIARDE!!!
    Investițiile au fost sacrificate de mult, acum trebuie să ne împrumutăm pentru a hrăni 1,5 milioane de putori nenorocite și peste două sute de mii de animale cu pensii speciale.

    A făcut socoteala careva cât costă un vierme borît, „militarizat”, pensionat la 40 de ani??? Cine să facă, țiganul pușcăriaș borît de Născase? Cioara împuțită care a permis inventarea pensiilor speciale!? Sau celălalt pușcăriaș, Draknea, care a permis ca și primarii să primească pensii speciale!?

    Mai comenta pe aici un vierme împuțit de „Lt. col (r)”, unul pentru care țara distruge viitorul copiilor și nepoților noștri (DA, DA, ACOLO NE DUC ACESTE ÎMPRUMUTURI) pentru ca râma să aibă pensie specială. Nu a mai comentat, tîrîtura…. Să ne spună la cîți ani s-a „pensionat” gunoiul nenorocit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.