Cititul intareste conexiunile creierului

Cititul intareste conexiunile creierului

0 56

Procesul de invatare a alfabetului intareste conexiunile dintre diferitele zone ale creierului, potrivit unui studiu realizat pe 20 de luptatori de gherila columbieni care au invatat sa citeasca la o varsta adulta.
„Izolarea modificarilor induse in creierul uman de procesul de invatare a alfabetului era pana in prezent aproape imposibila din cauza prezentei altor factori perturbatori”, copiii dobandind, in acelasi timp cand invata sa citeasca, o serie de cunostinte si facultati noi, a explicat Cathy Price, coautoare a acestui studiu, publicat in revista Nature.
Cercetatorii spanioli de la Centru basc pentru cercetatri cognitive si limbaj Donostia din orasul San Sebastian, au comparat ecografiile cerebrale ale 20 de luptatori de gherila care au invatat sa citeasca cu cele ale 22 de luptatori de gherila care au ramas analfabeti.
Cercetatorii au constatat ca densitatea materiei gri din emisfera stanga a creierului era mai mare in cazul celor care au invatat sa citeasca. Aceste regiuni cerebrale corespund celor identificate in prealabil ca fiind asociate cu recunoasterea formei literelor si cu traducerea literelor in sunete.
„Lectura a intarit totodata forta conexiunilor din materia alba – responsabila cu transmisia informatiilor – intre diferitele regiuni cerebrale de analiza a informatiilor”, se anunta in comunicatul asociatiei de caritate britanice Wellcome Trust, care a finantat acest studiu.
Aceste rezultate au o importanta majora pentru intelegerea dislexiei, au subliniat autorii cercetarii.
Noul studiu sugereaza faptul ca anumite anomalii ale dislexicilor, la care se constata de regula cele mai mici densitati ale materiei albe si gri, ar putea fi consecinta, si nu cauza, imposibilitatii de a citi.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.