Cipul din pasaport violeaza intimitatea

Cipul din pasaport violeaza intimitatea

0 130

Un atentat la identitate! Asa este considerate, de catre Fundatia Spirit Romanesc, iminenta lege de impunere a pasapoartelor biometrice de catre autoritatile romane. Teatrul pentru copii Arlechino din Brasov a gazduit miercuri seara o dezbatere publica pe tema violarii intimitatii cetatenilor care ar accepta sa se lase amprentati pentru a intra in posesia pasaportului. Societatea civila din Romania considera ca populatia nu este informata suficient asupra efectelor secundare ale tehnologiei folosite pentru producerea noului tip de pasaport.
Fundatia Spirit Romanesc este organizatoarea dezbaterii de la Teatrul Arlechino, pe tema cipurilor RFID, incluse in noul tip de pasaport. Conducerea Fundatiei, care s-a intalnit deja cu publicul din Cluj si Bistrita, regreta faptul ca in Romania discutiile de acest gen nu s-au purtat mai intens inainte ca legea sa ajunga in dezbaterea Parlamentului.
Reprezentantii societatii civile considera ca abordarea acestei teme de catre neaveniti a dus dezbaterile in derizoriu. Initiativa unor prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane de a organiza mitinguri impotriva pasapoartelor, pe motiv ca cipul electronic include cifra satanica 666, este un astfel de exemplu. In realitate, amprentarea ramane pericolul cel mai mare; diverse fundatii si organizatii din Romania considera procedura un adevarat atentat la identitate. Pentru a-i sensibiliza pe parlamentari, societatea civila ar vrea sa stie cum s-ar simti un parlamentar in momentul in care, la Serviciul Pasapoarte, i s-ar cere sa se lase amprentat de catre functionari, pentru a obtine documentul.
Reprezentantii Asociatiei Angels, una dintre organizatoarea dezbaterii invoca in sprijinul lor Conventia ONU – semnata si de Romania – privind respectarea prezumtiei de nevinovatie, care s-ar anula in momentul in care un cetatean ar accepta sa fie amprentat. Aceiasi militanti s-au intors din Italia, unde au protestat vehement impotriva operatiunii de amprentare a romilor din taberele nomade, amplasate in preajma marilor orase italiene. La Brasov, membrii Asociatiei au solicitat deja autorizatie pentru un miting pe care vor sa-l organizeze marti, in Piata Sfatului, unde vor incerca din nou sa-i convinga pe brasoveni de pericolele cipuli RFID.
Membrii societatii civile au constatat, de asemenea, ca multi dintre parlamentari nu sunt informati corect asupra implicatiilor procedurii de amprentare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.