Cioroianu plateste taxa de protectie tiganilor din Roma

Cioroianu plateste taxa de protectie tiganilor din Roma

0 123

Tiganii sunt asociati de regula cu galbenul cocoseilor din cufere si al salbelor ce sclipesc la gatul pirandelor. Liderul autointitulat al romilor din Italia a dovedit recent ca si Argintul se bucura de mare trecere printre supusii regelui Cioaba, mai ales cei emigrati in Cetatea Eterna. Iar guvernantii Romaniei s-au acoperit din cap pana-n picioare, cu ocazia aceluiasi eveniment, cu o materie de culoarea Bronzului. Ceva mai lipsita de consistenta dar foarte urat mirositoare.


Incidentul consumat la intalnirea de la Roma a premierului Tariceanu si a ministrului de Externe Cioroianu cu reprezentantii comunitatii tiganesti emigrate este mult mai grav decat senzatia de jenanta familiaritate in care au fost surprinsi cei doi membri ai Cabinetului. Fotografia in care gafeurul Cioroianu tine patern o mana pe umarul tiganului Costica Argint, refugiat in Italia dupa ce a condus vreme de 25 de ani lumea interlopa din Vrancea, ar putea constitui o proba irefutabila pentru eventualul dosar pe care cuiva i-ar putea trece prin cap sa-l deschida vreodata pe numele incompetentului ministru. Si in care sceneta de jegoasa intimate consumata intre Cioroianu si Argint ar putea sa imbrace si conotatii ceva mai penale decat o noua calcatura in strachini in sirul deschis de ministru inca de la numirea sa in functie.


Va sa zica, seful Guvernului catadicseste sa aiba in sfarsit o reactie in scandalul declansat de valul de expulzari decretat de italieni si zboara in Italia sa planga pe umarul omologului sau Romano Prodi. Il ia cu el si pe Cioroianu, caruia o iesire ii era chiar necesara. Macar sa scape de explicatiile pe care trebuia sa le dea pentru declaratiile demente cu lagarele si batalioanele de munca silnica din desert, date pe gura intr-un moment in care mintea domniei sale exersa fuga in Egipt.


Intalnirea cu romanii si etnicii tigani din Italia a fost un nou prilej pentru Cioroianu de a se da in stamba. De data asta, mai penal decat gafele cu care ne-a obisnuit si apatia cu care a tratat pretentiile indolente ale lui Voronin de peste Prut. La intrarea in sala a reprezentantilor tigani, Cioroianu s-a crezut la o nunta cu lautari si l-a intampinat pe liderul balaoachesilor cu slugarnicia cu care i te adresezi lu’ nasu’ mare: „Sa traiasca domnul Argint!”


Ca si cum aerul de manelism al intrevederii n-ar fi fost de ajuns, Cioroianu l-a pupat zgomotos pe Argint si i-a tinut protector o mana pe umar cat a durat conversatia. In replica, tiganul infractor si generos a spus ca-l iarta pe ministru pentru devierile-i rasiste.


Cum dracu’ vrem sa ne respecte italienii cand un ministru se pupa cu infractorii de care li s-a acrit italienilor? Si nu cu oricare dintre ei, ci cu capul mafiotilor tigani din Peninsula, pe care ii conduce de cand s-a refugiat in Cizma pe motiv ca era discriminat in Romania!


Argint are peste 15 ani de condamnari in Romania pentru infractiuni grave precum viol, sechestrare de persoane, inselaciune, vatamare corporala, violare de domiciliu. In Italia, scriu ziarele, este incasatorul taxelor de protectie de la toate puslamalele care activeaza la Roma si imprejurimi. In timpul liber, face pe informatorul pentru carabinierii italieni, carora le indica pe cine sa aresteze si pe cine nu dintre coetnicii sai cautati de politie.


Nici macar daca prezenta lui Argint la intalnire ar fi fost o eroare de protocol, seful de cabinet si ministrul de Externe n-ar fi scutiti de obligatia de a demisiona imediat. Dar scena imbraca un aer de-a dreptul penal dat fiind trecutul infractional al lui Argint.


Dac-ar fi destept – dar nu e – Cioroianu s-ar putea disculpa spunand ca, tinandu-l pe dupa umeri pe tiganul interlop, a pus mana pe un infractor dat in urmarire generala si pe care Interpolul il cauta de ceva vreme. Asa, insa, tarasenia de la Roma nu este decat o tipla diplomatica la un adevar stiut la noi de cand lumea: guvernantii si-au dat intotdeauna mana cu infractorii. Pe care ii mai si pupa din cand in cand.


Prostia infumurata a lui Cioroianu este intrecuta doar de tupeul interlop a lui Costica Argint. Care, lasandu-se pupat de ministru, i-a incasat taxa de protectie impotriva supararii tiganilor jigniti in moalele etniei.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.