Ciocolata neagra versus ciocolata alba

Ciocolata neagra versus ciocolata alba

0 185

Ciocolata si-a castigat de-a lungul vremii o enorma popularitate, fiind considerata una dintre cele mai minunate delicatese din lume. Dar unele studii arata, in parte, si acuzator spre ea. Tot impartite sunt parerile: care ciocolata este mai buna si mai sanatoasa, cea neagra sau cea alba?
„Ciocolata trebuie sa contina cacao in proportie de cel putin 45-50% ca sa o putem clasifica drept „ciocolata neagra”. Exista o varietate de sortimente de ciocolata neagra, dar toate au in comun continutul crescut de cacao. Cu cat concentraþia de cacao este mai mare (70%, 85%, 88%), cu atat ciocolata aduce mai multe beneficii sanatatii organismului”, arata medicul nutritionist Oana Braga.
Ce are ciocolata neagra in plus fata de celelalte sortimente de ciocolata – cu crema, cu lapte, cu fructe, cu alune?
„Uscarea si macinarea semintelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) sub forma de pulbere reprezinta etapele esentiale in obtinerea prafului de cacao, materia prima principala pentru prepararea ciocolatei. Alaturi de cacao, ciocolata neagra mai contine o serie de substate (flavone) cu un important rol antioxidant. Aceste substante impiedica dezvoltarea celulelor canceroase”, a explicat Oana Braga.
Numeroase studii clinice publicate in jurnale de nutritie au aratat o posibila asociere intre consumul regulat de ciocolata neagra si anumite beneficii aduse organismului, in special cele exercitate asupra sistemului cardiovascular.
„S-au demonstrat urmatoarele: scaderea tensiunii arteriale, fluidizarea sangelui, scazand astfel riscul de infarct miocardic sau alte accidente vasculare. De asemenea, s-a constatat ca ciocolata neagra ajuta la mentinerea ‘curatã’ a peretilor vasculari prin scaderea depunerilor de grasime, determina un efect de exaltare, de euforie psihica datorita cresterii nivelului sangvin de serotonina. In plus, aceasta faciliteaza actiunea insulinei („hormonul vietii”) si determina scaderea colesterolului ‘rãu’ „, a mai spus medicul nutritionist.
„Cu cat in ciocolata se adauga mai multe produse (fructe confiate, alune, lapte praf, aromatizanti artificiali), cu atat flavonele continute in ciocolata initiala nu mai produc aceleasi efecte benefice organismului”, a completat aceasta.
Ciocolata alba este „alba” tocmai datorita absentei pudrei de cacao. Aceasta este produsa doar din unt de cacao, zahar si diferite arome. „Este considerata o falsa ciocolata datorita concentratiei scazute de cacao. Astfel, nici beneficiile aduse sanatatii organismului nu sunt aceleasi. Adaosul de lapte in orice tip de ciocolata, inclusiv in cea neagra, interfera cu actiunea substantelor antioxidante”, a precizat medicul nutritionist.

Numarul de calorii este aproximativ acelasi intre cele doua tipuri de ciocolata. Cu cat ciocolata contine mai mult zahar, grasimi si adaos de lapte, cu atat numarul caloriilor creste.
„in concluzie, atunci cand alegem o ciocolata, ne uitam la concentratia de cacao (sa fie cat mai mare), la continutul in grasimi si zahar (sa fie cat mai reduse) si sa aiba cat mai putine adaosuri in general. Cu cat mai neagra si mai simpla, cu atat mai bine”, a conchis dr. Oana Braga.
Drept care nu va ramane decat dumneavoastra optiunea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.