Ciocnire galactica

Ciocnire galactica

0 156

Astronomii de la NASA au reusit sa fotografieze un fenomen magnific ce se petrece in existenta Universului: ciocnirea a doua galaxii in stare de topire,din care numai miezurile sunt solide. Totul se petrece la o distanta de 400 milioane ani-lumina de sistemul nostru solar, cele doua galaxii indreptandu-se una spre cealalta si spre o ciocnire inevitabila.
Fenomenul a putut fi fotografiat cu ajutorul telescoapelor „Spitzer” si „Hubble”, se spune intr-un comunicat dat publicitatii marti, ora Europei, de catre NASA, la Pasadena – California.
Cu ajutorul celor doua telescoape, functionand pe principii diferite de luminozitate, s-a obtinut fotografia celor doua galaxii, aflate in stare avansata de topire, inafara miezurilor lor. Acestea se vor ciocni inevitabil peste cateva milioane de ani, „un fleac pe scala timpului universal”, dupa cum au tinut sa precizeze NASA.
Forta coliziunii, catalogata sub nr.NGC 6240, a deplasat deja o serie de stele de lalocul lor, insa adevarata catastrofa se va petrece abia dupa ciocnirea propriuzisa, atunci cand gaurile negre din miezurile solide ale celor doua galaxii se vor ciocni, reactia sub forma de radiatii urmand sa biciuiasca Universul.
Si uite cum Cosmosul isi dovedeste inca o data imensitatea frumusetii sale tainice, in timp ce pe Pamant pseudovedetele se dau de ceasul mortii, pe micile ecrane si prin reviste idioate, ca si-au rupt o unghie in timpul a nustiu al catele divort, iar manelistii se intrec in fabricare de kitschuri.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.