Cine nu munceste se accidenteaza

Cine nu munceste se accidenteaza

0 230

Cu ocazia Zilei Securitatii in Muncca, la Brasov s-a descoperit una din ciudateniile crizei economice. La conferinta organizata de Inspectoratul Teritorial de Munca, inspectorii au prezentat dat din care reiese ca numarul accidentelor de munca nu se reduce odata cu stagnarea productiei. Dimpotriva! Desi activitatea era – daca nu suspendata – cel putin incetinita – in cea mai mare parte a societatilor din care au fost culese datele, accidentele s-au produs ca si cand roboteala ar fi atins vreun varf de maxim si ar fi fost normal ca lucratorii sa se mai si accidenteze. Se pare ca, la capitolul accidente de munca, nu se aplica proverbul – usor modificat – ca cine nu munceste, nu se accidenteaza. In teren, s-a constatat ca tocmai muncitorii care nu lucrau efectiv au fost cei mai expusi accidentarilor. Pentru simplul motiv ca, neavand de lucru, si-au facut singuri.
Asa se face ca cel mai tragic accident inregistrat in ultimul timp de statistica ITM este cel al unui muncitor dintr-o fabrica de prelucrarea lemnului. Lucratorul si-a varat capul intr-o masinarie ce transporta rumegusul, curios sa vada cum arata utilajul pe dinauntru. A fost decapitat pe loc de banda transportoare, iar colegii au fost nevoiti sa-i culeaga capul intr-o galeata.
In ciuda acestui gen de tragedii, datele statistice sunt oarecum optimiste in privinta evolutiei ratei accidentelor la locul de munca, care inregistreaza o usoara descrestere fata de anii trecuti. Inspectorii se declara oarecum multumiti ca angajatorii, in urma actiunilor de consiliere si de informare, constientizeaza din ce in ce mai mult pericolul la care isi expun angajatii si instituie masuri de protejare a activitatii acestora.
De partea cealalta, sindicatele au dezvaluit, insa, ca patronii nu scapa ocazia sa incalce legislatia muncii, atunci cand angajatii nu sunt reprezentati de structuri sindicale.
Nu toate accidentele petrecute la locul de munca par, insa, a fi tragice. Inspectorii au prezentat si patania unui angajat de la spatii verzi, care a primit un pumn in nas de la un tanar, dupa ce fluierase mitocaneste in urma prietenei acestuia.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.