Cine-i constructorul?

Cine-i constructorul?

0 210


Din dorinta de a nu fi nimeni criticat in aceasta saptamana si pornind de la doua citate din papa Benedict al XVI-lea, a rezultat acest proiect care, apreciat pozitv,  are sansa lui de a gasii constructori printre cititori.


Asadar, citatele apartinand ACTUALULUI papa:


   1. „Dreptatea este scopul si deci masura intriseca a oricarei politici.”


   2. „Ordinea dreapta a societatii si a statului tine de datoria esentiala a politicii”.


 


Pentru inceput politica


Privind astazi la modul in care se face politica, la metodele folosite si rezultatele obtinute, iata ce ar trebui sa includa un proiect de remodelare a politicii:


Este necesara constructia unei arene in care lupta politica sa se desfasoare la lumina si sa puna in valoare doar calitati, pricepere, abilitati, putere de munca etc. si nu altceva. O arena in care fatarnicia, minciuna cat si des invocatul precept „scopul scuza mijloacele” are accesul interzis.


Este nevoie de foarte multe comenzi pentru a construi un sistem care sa permita evaluarea rezultatelor concrete obtinute in conducerea treburilor statului. Sistem dotat si cu eficiente bariere pentru a impiedica activitatea in interes personal sau de famiglie.


Este necesara o constructie care sa permita functionarea efectiva a dreptului de participare a cetatenilor la conducerea statului, pentru a nu reduce acest drept doar la dreptul de vot.


Este necesara elaborarea unui cod de conduita conform caruia relatiile si manifestarile intre partide, categorii si grupuri sociale sa fie guvernate de incredere si respect in concordanta cu preceptul biblic iubeste-ti aproapele:


 


Benedict al XVI –lea: „Ordinea dreapta a statului” o datorie esentiala a politicii.


In acest sens puterea politica ar trebui sa elaboreze pentru SOCIETATE un set de reguli care sa reglementeze raporturile dintre oameni fara nici un fel de discriminare si sa vegheze cu fermitate la respectarea lor.


Totodata este necesara construirea unui sistem care sa permita ajutorarea eficienta si echitabila a individului sau grupului aflat in dificultate.


Politica trebuie sa asigure societatii un sistem care sa permita libera circulatie a valorilor facilitand astfel nu numai transferul propriilor valori ci si  accesul egal al tuturor membrilor ei la cuceririle civilizatiei universale.


Statul trebuie sa-si exercite autoritatea sa doar in folosul cetateanului, pentru promovarea intereselor legitime ale acestuia. Dificila constructie …


Este necesar construirea unui sistem care sa permita utilizarea resurselor statului in favoarea cetateanului (in mod egal, echitabil), pentru dezvoltarea armonioasa a intregului teritoriu si foarte important care sa tina cont permanent si de interesele si nevoile generatiilor viitoare.


 


Este nevoie de o constructie care sa blocheze orice tentativa a puterii politice de a folosi, fie resursele statului, fie autoritatea cu care a fost investita in folos propriu.


E necesar ca in Romania sa fie larg deaschise usile liberei concurente, egalitati de sanse, tratamentului egal. Subliniez  tratament egal la scoala, la tribunal, la spital, pe teritoriul Romaniei si in afara lui adica: oricand, oriunde si in orice problema.


Sigur ca, pentru toate acestea si pentru multe altele nescrise (acum si aici) sau nestiute, e nevoie de rugaciune, de a spune simplu Doamne ajuta, dar dincolo de a crede si de a cere ajutorul lui Dumnezeu e necesar sa ne ajut?m si singuri.


PASTE  FERICIT!


 


Ion Ghe. Cumpana

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.