Cine face ordine in piata en gros din Brasov? (I)

Cine face ordine in piata en gros din Brasov? (I)

0 225

Pentru ca in aceasta piata, aflata la marginea de nord a Brasovului, spre cartierul Stupini si langa DN13, domneste ceva asemanator unei bucati de haos, si in activitatea propriu-zisa, si in ce priveste incasarile, adica taxa care te lasa sa intri sau sa iesi cu masina.
Ca istoric, aceasta piata „en gros”, romanasii zicandu-i angro – pe vremuri unei asemenea activitati i se zicea „cu ridicata”, pe romaneste, si nu murea nimeni – a fiintat, pana mai acum vreo doi-trei sau patru ani, in Bartolomeu, in zona Municipalului si la capatul de linie a unor gramezi de mijloace de transport, venind din aproape toate partile orasului. Insa nu a fost bine pentru ca se afla pe domeniul public si trebuiau sa fie respectate anumite reguli si anumite limite, asa ca nu intra cat trebuie in buzunarul cui trebuie.
Ca sa fie indreptata situatia, sandramaua a fost mutata intre Bartolomeu si Stupini, pe un teren proprietate, al carui posesor s-a angajat sa organizeze el activitatea unei piete de asemenea gen. Tipul n-a fost fraier cand a miscat din urechi in fata cui trebuie, asa ca i s-au eliberat toate patalamalele de functionare, Primaria nemaiavand treaba cu traseul legumelor si fructelor „cu ridicata”.
In schimb, fiind domeniu privat, proprietarul taie si spanzura ca pe vremea cruciadelor, prin teritorii ocupate.
Astfel, cand te duci cu masina sa vinzi sau sa cumperi marfa, tarifele de intrare – iesire sunt cel putin cat Tampa. Din informatiile pe care le-am putut culege, aceasta taxa este intre 40 si 300 de lei, in raport de marimea vehicolului si cata marfa ai. In plus, persoanele care incaseaza taxa de intrare-iesire uita uneori sa elibereze chitanta. Acest lucru l-am vazut personal, din masina in care ma aflam la plecare, suma astfel obtinuta nefiind contabilizata si, ca urmare, impozitata, ramanand, din start, venit net.
De preturile practicate la carciuma de pe acelasi domeniu privat nu zic nimic. Neexistand alta posibilitate de aprovizionare cu de-ale gurii prin preajma, preturile sunt situate cam pe la inaltimea tavanului. Dar nu este prost cine cere, ci acela care da.
Ca a existat recent un control mai cu de-amanuntul, acesta a fost un fel de caca-maca, pentru ca autoritatile din domeniu au venit, au amendat putintel si au plecat, ca sa nu deranjeze pe marele beneficiar al acestei facaturi, om de importanta prin Brasov.
Insa controlul a mai dat la iveala si niste rahat care pute prin tara asta, despre care voi vorbi intr-un numar viitor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.