Cine este d-na ministru cu domiciliu la Bruxelles?

Cine este d-na ministru cu domiciliu la Bruxelles?

0 409
Seara de 18 ianuarie 2006 a fost spartă de sirenele pompierilor care străbăteau centrul Capitalei, în goană nebună să ajungă pe strada Lipscani. Din clădirea BNR ieșeau vălătuci de fum, semnul unui incendiu. Incendiu la Banca Nationala? Ei bine, DA!!  Evenimentul a rămas consemnat mai ales în memoria instituțiilor implicate – FMI și Banca Centrală.
Este adus în actualitate de implicarea în incendiu a doamnei Anca Paliu, proaspăt unsă în funcția de ministru al Finanțelor, dar inraita in folclorul mahalalei Lipscani cu aprecierea …de doi lei, a muncii concetatenilor dumisale…
Incendiul izbucnise la primul etaj al palatului vechi, dintr-o încăpere situată în colțul clădirii. Acolo funcționa biroul Fondului Monetar International în România, care ocupa câteva camere. Oficialii BNR, sosiți și ei rapid la fața locului, și-au dat seama de implicațiile evenimentului.
Pompierii au intrat în clădire prin poarta din Lipscani. Au fost rugați să folosească mai puțină apă deoarece sub zona incendiată se află Muzeul BNR. Tezaurul de la subsol era bine protejat, dar exponatele puteau fi deteriorate grav. Lupta cu focul a durat o oră. Potrivit unor martori, efectivele angajate în intervenție au fost de 40 de persoane.

Ancheta.incendiu bnr
Focul a pornit din biroul Ancăi Paliu, pe atunci, marunt asistent pentru relaţia cu FMI. Incendiul s-a extins și în biroul rezidentului FMI, Graeme Justice. Specialiștii ISU au declarat atunci pentru „Jurnalul Național” că incendiul a pornit de la un cablu de alimentare cu energie electrică. Alți funcționari ai băncii au susținut ca posibilă cauză a incendiului un banal aparat electric de facut cafea uitat în funcțiune in biroul Ancăi Paliu. Directorul de comunicare al BNR, acelasi Adrian Vasilescu, declara că ,,funcţionarii FMI au îndrăgit tare cele două-trei camere pe care le ocupă și au amânat mutarea într-un spațiu pe care l-a oferit guvernatorul BNR”
Un comunicat oficial asupra anchetei pompierilor nu s-a făcut public… Adrian Vasilescu spunea, în 19 ianuarie 2006, că ancheta poate fi gata după câteva săptămâni. Si-asa au trecut 10 ani! Intre timp, uituca de-atunci a ajuns ministru… Dar daca uita intr-o luna sa dea pensiile?
În incendiu au fost distruse echipamentele electronice și mobilierul din spațiile ocupate de FMI. Calculatoarele și documentele de lucru nu au putut fi recuperate. Echipa FMI de la București s-a aflat într-o situație jenantă, cu birourile incendiate, în curs de mutare în alt spațiu, așteptându-și șefii care urmau să sosească în 25 ianuarie, la o săptămână de la foc. Generoasa, BNR a suportat pagubele….
După zece ani, in calitate de ministru, Anca Paliu Dragu așteaptă sefii din America, tot o o delegație a FMI care să înceapă negocierile cu noul Guvern. Si acum dupa un alt foc, la …Ciolectiv.
Ce negocieri?
Sarcinile sunt clare: actiunile de independenta financiara declansate de Guvernul Ponta trebuie reprimate cu hotarare !! (J.N.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.