Cine capuseaza bani publici pe termie? (1)

Cine capuseaza bani publici pe termie? (1)

0 182


Studiul companiei daneze ESA pentru reabilitarea sitemului centralizat de termoficare brasovean, care presupune investitii de aproape 200 de milioane de euro, a fost aprobat joi de catre Consiliul Local Brasov cu o majoritate necesara de voturi.


Reprezentantii companiei daneze au prezentat? in plenul extraordinar al delibertivului local un master-plan referitor la reabilitarea CET Brasov, investitie a carei valoare a fost estimta intre 178 si 191 de milioane de euro. Delegatia daneza au fost condusa de presedintele ESA, Jorgen Udby si consultantul proiectului, Finn Duss, care au explicat aspectele tehnice, evaluarea finaciara si structura de organizare a CET Brasov ulteriora implementarii proiectului.


Planul danezilor vizeaza renovarea retelei de conducte din muncipiu, estimandu-se o reducere la jumatate a pierderilor de transport si distrbutie. Pierderile totale actuale din sistemul centralizat de termoficare brasovean se situeaza la peste 215 gigacalori pe an, adica aproximativ zece milioane de euro pentru un an.


?


Centrala noua la „Rulmentul”


Master-planul ESA recomanda ca structura de productie sa fie bazata pe construirea unei uzine noi, cu ciclu combinat pe locatia vechii centrale termice Rulmentul (aflata pe teritoriul fostei uzine de rulmenti brasovene) pentru a coperi necesarul mediu de aproximativ 85-90 de Gcal/h si care sa produca 130 de MW electricitate, dar si a unei centrale de flux continuu pe locatia actualei CET, ca uzina cu cazan bazat pe biomasa, a carei capacitate sa se cifreze la circa 25 de Gcal/h. Mai mult, se doreste modernizarea Cazanului de Apa Fierbinte(CAF) de la Metrom si tranformarea lui intr-o uzina cu cazan a carui incalzire sa se realizeze cu gaze naturale, dar care sa serveasca drept o centrala de rezerva, cu o capacitate de 100 de Gcal/h. Tot ca si centrala de rezerva, planul ESA contine si construire unei uzine moderne la CET, care sa functioneze cu acelasi tip de combustibil ca si la CAF Metrom si cu aceiasi capacitate.


Totodata, priectul danez mai prevede construirea unei noi conducte de transport care sa conecteze zona de nord cu cea de sud a municipiului.


Pentru renovarea retelei de transport si distributie, precum si a noua puncte termice din Brasov, investitiile se ridica la aproximativ 50,7 milioane de euro, bani pentru care firma daneza a luat legatura cu Banca Nordica pentru Investitii.


Pentru centralele de flux continuu cu combustibili locali si pentru centralele de rezerva vor mai fi necsari alti 27-30 de milioane de euro.


Centralele cu ciclu combinat vor avea nevoie pentru a fi construite de 100-110 milioane de eruo, firma deneza propunand un parteneriat cu compania norvegiana Statkraft, care si-a aratat disponibilitatea pentru aceasta investitie, in calitate de proprietar si operator.


?


Continuare in numarul viitorMarius Ola????


?


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.