Chiuariu este rege in tara Justitiei oarbe

Chiuariu este rege in tara Justitiei oarbe

0 205

Noul ministru al Justitiei, junele penelist aservit Tudor Chiuariu, a reusit o performanta pentru care partea masculina a aparatului judiciar romanesc ii va fi recunoscatoare pana la adanci batraneti. Imposibil ca miile de domni ce practica avocatura, sunt judecatori, magistrati ori simpli juristi sa nu fi fost lezati in orgoliul masculin de faptul ca artistul necunoscut al Antichitatii a reprezentat Justitia sub chip de femeie. Stiti dumneavoastra, doamna aceea in tinuta antica, legata la ochi si tinand in maini sabia si balanta judecatii impartiale. De la numirea lui Chiuariu in locul ministresei Monica Macovei, masculul justitiar din Romania se simte razbunat. Justitia nu mai oarba – e Chiauara de-a dreptul!


Imi imaginez ca sefii pe linie de partid ai lui Chiuariu s-au imixtionat deja cu sute de telefoane in activitatea justitiei, apeland disperati numarul junelui gafangiu. Desi continutul mesajelor transmise e usor de intuit, e mai greu de reprodus pe hartie. Penelistii care l-a propus drept solutia ideala in locul nedoritei Macovei trebuie ca sunt foc si para. O fi fost numit Chiuariu sa compromita partile bune ale activitatii ministresei Macovei, dar nu cred ca cineva se astepta la atata prostie incompetenta din partea sa. Graba de a face pe plac celor ce l-au uns in fruntea Justitiei i-a luat mintile junelui instrument penelist si oligarhic. In ravna de a surpa autoritatea Procurorului general Codruta Kovesi si a sefului DNA Daniel Morar, perceputi a fi oamenii factiunii pro-Basescu, ministrul Chiuariu a taiat in carne vie, incalcand cele mai elementare norme de functionare a sistemului pe care fusese pus, chipurile, sa-l redreseze. Decizia sa de a-l demite pe procurorul Doru Tulus, seful unei sectii a DNA, pentru aiuritorul motiv al „slabei eficiente” si „zero condamnari” arunca functionarea justitiei in zona intrebarilor elementare despre mecanismul justitiar in Romania. Cu o nonsalanta vecina cu prostia, Chiuariu explica la televizor ca decizia de demitere este de fapt o dezbatere despre eficienta activitatii procurorilor, care se reflecta in numarul infim de dosare solutionate de justitie.


Chiuariu accepta, de dragul – sau de teama – celor ce l-au numit acolo, sa se puna in postura invatacelului la drept, caruia trebuie sa-i explici de la zero mecanismul actului de justitie. Ca dosarele pe care le intocmesc procurorii, mai repede sau exasperant de incet, sunt inaintate judecatorului, cu diverse propuneri de solutii. Dupa care competenta procurorului a incetat, doar daca nu cumva este pusa la indoiala?prin retrimiterea dosarului inapoi de catre judecator, pentru vicii de procedura sau alte hibe de intocmire. Abia atunci eficienta, incompetenta ori aservirea procurorului poate fi chestionata. Chiar si atunci, mecanismul de demitere a sa de catre ministru este mai complicat decat trimiterea unei hartii –cui? – presedintelui interimar Vacaroiu!, in locul informarii CSM si a procurorului general Kovesi. Etape pe care le stie pe de rost orice lucrator in Justitie, si care nu puteau sa-i scape taman ministrului.


E clar ca graba junelui Chiuariu de a da satisfactie proteguitorilor sai este mai mare decat preocuparea de a da aparente legale distrugerii sistemului patronat pana atunci de Macovei. Care a reactionat in consecinta: protestul formulat de zeci de procuri si demisiile catorva dintre ei traduc brutalitatea ingerintei ministrului in actul de justitie, fiind in acelasi timp un semn ca mediul justitiar stie sa reactioneze in cazul violentarii lui. Nu-i vorba ca o parte dintre semnatarii protestului or fi partea aia inamovibila de lene, compromis si ilegalitate de care colcaie sistemul de cand lumea la noi, si pe care nici Macovei n-a putut – sau n-a vurt – sa-l reformeze. Dar este si reactia prompta ca bretonul lui Macovei intrat in ochii legati ai Justitiei n-o jena atat de tare pe aceasta din urma cat orbecaiala de acum, cand se lasa dusa de mana de un chiuor!


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.