Chisinau: Guvernul Filat investit de Parlament

Chisinau: Guvernul Filat investit de Parlament

0 155

Noul Guvern de la Chisinau, condus de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a primit, vineri, votul de investitura al Parlamentului. Potrivit Unimedia, noul Executiv a fost investit cu voturile a 53 de deputati, cu unul mai mult decat era necesar, si in aplauzele membrilor Aliantei pentru Integrare Europeana. In schimb, deputatii comunisti au protestat fata de investirea noului Cabinet.

Sedinta Parlamentului a inceput la ora 9:45, iar Cabinetul Filat avea nevoie de 52 de voturi, in conditiile in care Alianta pentru Integrare Europeana, care il sustine pe Filat, are 53 de mandate din cele 101 din Parlament. Cei 46 de deputati comunisti prezenti in sala au fost impotriva.
Guvernul a fost votat intr-o atmosfera conflictuala, dupa ce comunistii au cerut sa ia cuvantul inainte de supunerea la vot, iar presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, nu a acceptat acest lucru.
Programul de activitate al Guvernului Filat, care a fost prezentat plenului, este intitulat „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare”, scrie stireazilei.md.
Acesta se bazeaza pe cinci prioritati: integrarea europeana; reintegrarea tarii; suprematia legii; depasirea crizei economico-financiare si asigurarea cresterii economice incluzive; descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale.

Reactii fata de noua conducere de la Chisinau
Guvernul Romaniei
a salutat investirea noului Executiv de la Chisinau, condus de premierul Vlad Filat, si format in urma constituirii Aliantei pentru Integrare Europeana dupa votul exprimat in mod democratic de cetatenii Republicii Moldova la alegerile din 29 iulie, arata un comunicat al Executivului.
Potrivit sursei citate, asumarea responsabila a mandatului guvernamental reprezinta un important pas inainte pentru Republica Moldova in directia consolidarii statului de drept, democratiei si drepturilor omului si pentru a reusi gestionarea cat mai buna, in interesul cetatenilor sai, a provocarilor complexe actuale, in plan economic si social.
”In spiritul relatiilor de buna vecinatate si a atributelor comune de istorie, limba, cultura si traditii, reiteram deschiderea pentru relansarea cooperarii bilaterale, care sa conduca, in cel mai scurt timp, la rezultate concrete, obtinute in interesul cetatenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Cu acest prilej, Guvernul Romaniei isi exprima deplina disponibilitate pentru identificarea in cel mai scurt timp a proiectelor si a domeniilor prioritare in plan sectorial pe baza cadrului de dialog si a programelor de asistenta si de cooperare interguvernamentala dintre Romania si Republica Moldova”, mentioneaza comunicatul.
In acelasi sens, Romania va continua sa sprijine aprofundarea relatiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeana in perspectiva indeplinirii aspiratiilor europene ale acestui stat.

Washingtonul l-a felicitat vineri pe Vlad Filat pentru alegerea sa in functia de prim-ministru al Republicii Moldova, intr-un mesaj semnat de purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Ian Kelly, si difuzat de Ambasada americana la Chisinau.
In acelasi timp, SUA au salutat “convocarea noului parlament, ales in mod democratic, si alegerea lui Mihai Ghimpu in calitate de presedinte al legislativului”, exprimandu-si speranta intr-o colaborare stransa cu cetatenii Republicii Moldova si cu noul lor guvern de la Chisinau in eforturile de construire a unui stat european, democratic si prosper.
In acelasi mesaj citat de Ziarul de Garda, SUA isi reitereaza sustinerea pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.