Chirias de Romania

Chirias de Romania

0 96

O regula de fier a vremurilor ceausiste era ca toti suntem egali, iar acumularea de averi de catre o clica privilegiata era ilicita in acceptia egalitarismului comunist.


E drept ca porunca feroasa admitea si un corolar de aliaj – unii erau mai egali decat altii, dar comandamentul era mai ascultat decat poruncile din bibliile rosii ale membrilor de partid.


A venit Revolutia si ne-a eliberat de corsetul egalitatii. Societatea isi clameaza tot mai sonor dreptul de a asculta de legile capitaliste, cu discrepante si falii cascate intre subiectii ce o compun. Mizeria si luxul sunt vecine de strada cu aceeasi nonsalanta cu care opulenta si traiul la limita supravietuirii isi impart acelasi trotuar in Occident. Vila strivitor de incapatoare si maghernita sordida nu se sfiesc sa stea alaturi. Vecinatatea asta nesanatoasa este vinovata de tot soiul de monstruozitati. Unele dintre ele tocmai au fost deconspirate in Parlament, cu ocazia publicarii listelor cu chiriasii RAPPS. Niste baroni de suprafata si amarasteni in profunzime. Demnitari, militari in tinute de generali, gusteri politici cu functii colcaie in casele statului, al caror numar nu-l cunosc exact decat cativa functionari de nadejde. O sleahta de profitori, aciuati in spatiile de stat, desi fiecare dintre ei poseda cel putin o locuinta particulara suficient de spatioasa ca sa le-ncapa toate neamurile. Guvernarile care se perinda la putere isi trec conspirativ listele de privilegiati, ca nu cumva vreo decizie neinspirata sa le stirbeasca din beneficii si facilitati.


Muritorii de rand si cocosatii de taxe cred in mod stupid ca inavutitii patriei au cheltuieli la nivelul rangului pe care il afiseaza. Gresit. Nu in Romania. Recentele anchete de la RAPPS au dezvaluit ca la noi intretinerea unei demnitati de boier se face cu sume sarantoace rau. Dupa ce ca locuiesc abuziv in casele luate cu japca de comunisti, locatarii generoaselor spatii platesc chirii de garsoniere. Mutanti croiti pe jumatate dupa legea a’ veche isi exhiba cealalta jumatate in topurile lumii noi. Unul din ei, cu poza in pagina 1 a revistei bogatilor, a fost ales de Romania printre primii zece fii ai sai. Miliardar in euro si creditat cu mari abilitati manageriale, domnu’ Tiriac n-are nici o jena sa plateasca pentru megavila pe care o ocupa din mila statului cat plateste un student chiria undeva mai la centru. E drept, pe de-alta parte, ca amandoi traiesc din bursa.


Aia de la Frankfurt – domnu’ Tiriac, aia de la facultate, neica studentul.


?


Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.