CHINA: Starea actuală a relațiilor cu SUA nu este în interesul fundamental...

CHINA: Starea actuală a relațiilor cu SUA nu este în interesul fundamental al celor două țări

0 124

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto), a făcut o serie de precizări și clarificări pe marginea dialogului derulat la Bali (Indonezia) de președinții Xi Jinping și Joe Biden, arătând că întâlnirea propusă de partea americană a fost una sinceră, în care au fost abordate probleme strategice pe teme majore din cadrul relațiilor bilaterale.
Cu această ocazie, în cadrul discuțiilor care au durat aproape trei ore și jumătate, președintele Xi Jinping a subliniat în termini categorici o serie de “linii roșii” pe care SUA nu le pot trece fără a afecta grav relațiile bilaterale și stabilitatea mondială, fiind enumerate situația Insulei Taiwan, imixtiunea în problemele interne, tema drepturilor omului sau războiul economic.
Mai mult, Xi a transmis liderului SUA că definirea propriei țări ca fiind democratică, în timp ce alte țări sunt catalogate ca autoritare, este un gest în sine nedemocratic, așa-numita teorie democrație vs. autoritarism fiind considerată de China o temă falsă.
De asemenea, a fost abordată situația din Ucraina, China cerând căutarea unei soluții pașnice, prin dialog și negociere.

Întâlnirea catalogată drept foarte importantă, a fost prima întâlnire față în față a celor doi lideri din ultimii trei ani, primul summit comun față în față de la preluarea mandatului de către președintele Biden și totodată prima interacțiune după ce China și SUA au încheiat agendele interne majore din acest an.
“Întâlnirea de la Bali nu este doar o continuare a schimburilor din trecut, ci și semnalul unui nou punct de plecare. Întâlnirea a durat mai mult de trei ore chiar și cu interpretare simultană, mult peste cât a fost programată, dat fiind schimburile cuprinzătoare, profunde și sincere, precum și constructive și de importanță strategică”, a subliniat ministrul Wang Yi.
Pe de altă parte, întâlnirea este considerată bogată în conținut, cei doi președinți abordând cinci subiecte majore: propriile politici interne și externe, relațiile China-SUA, chestiunea Taiwan, dialogul și cooperarea în diverse domenii, precum și chestiunile internaționale și regionale majore.
Apoi, întâlnirea a dat șansa orientări pentru viitor, în condițiile în care, “în prezent, relațiile China-SUA se confruntă cu dificultăți grave și se află la o răscruce critică, în ceea ce privește direcția pe care plecăm”. În cadrul întâlnirii, cei doi președinți au jucat rolul de lider pentru a stabili relația pe drumul cel bun și, de asemenea, au prezentat planuri în acest sens.

Președintele Xi Jinping a declarat că relațiile China-SUA nu ar trebui să fie un joc cu sumă nulă, în care o parte concurează sau prosperă în detrimentul celeilalte, că lumea din secolul 21 trebuie să evite repetarea greșelii Războiului Rece.
Cele două părți ar trebui să își formeze o percepție corectă a politicilor și intențiilor strategice interne și externe ale celeilalte părți, interacțiunile China-SUA ar trebui să fie definite prin dialog și cooperare câștig-câștig, nu prin confruntare sau concurență cu sumă zero.
De partea cealaltă, “președintele Biden a declarat că Statele Unite respectă sistemul Chinei, nu caută un nou Război Rece, nu încearcă să revitalizeze alianțele împotriva Chinei și că nu are intenția de a avea un conflict cu China sau de a limita China”, a arătat Wang Yi, arătând că s-a convenit asupra importanței globale a relației Chinei-SUA, fiind subliniată importanța elaborării principiilor directoare comune, pentru a readuce relațiile bilaterale pe o traiectorie constantă și ascendentă.

Ce rămâne după întâlnirea China-SUA, de la Bali

Potrivit ministrului Wang Yi, întâlnirea președinților Xi – Biden “va avea un impact major și de anvergură asupra relației bilaterale, în etapa următoare și pe termen mediu”, fiind susținut că se dorește “evitarea deraierii sau scăpării de sub control”, pentru găsirea celei mai bune căi pentru ca cele două țări majore să se înțeleagă între ele.
Președintele Xi Jinping a subliniat că starea actuală a relațiilor China-SUA “nu este în interesul fundamental al celor două țări și popoare și nu este ceea ce așteaptă comunitatea internațională”. China și Statele Unite trebuie să aibă un “simț al responsabilității pentru istorie, pentru lume și pentru oameni”, “fără a pierde direcția bună sau viteza, cu atât mai puțin să aibă o coliziune”.
În cadrul reuniunii a fost stabilit un cadru privind elaborarea în comun a principiilor directoare sau a unui cadru strategic pentru relațiile China-SUA, câtă vreme, președintele Xi Jinping a declarat că “ar fi problematic dacă două țări importante, precum China și SUA nu ar avea o înțelegere comună principială generală”, fără de care părțile nu vor putea gestiona în mod corespunzător diferențele și extinde cooperarea.
Pe acest considerent, partea chineză a propus ca ambele părți să se respecte reciproc, să coexiste în pace și să continue cooperarea reciproc avantajoasă, președintele Biden reiterat “cei cinci NU”: să nu caute un nou Război Rece; să nu încerce să schimbe sistemul Chinei; revitalizarea alianțelor sale nu sunt împotriva Chinei; să nu susțină independența Taiwanului; să nu caute un conflict cu China.
De asemenea, cei doi președinți au convenit asupra importanței elaborării principiilor directoare în cadrul relațiilor China-SUA, echipele de lucru ale fiecărei părți fiind solicitate să depună eforturi pentru a ajunge la un acord cât mai curând posibil, pe baza înțelegerilor comune deja existente.
În opinia ministrului chinez Wang Yi, întâlnirea Xi-Biden a dat startul unui proces de gestionare și stabilizare a relațiilor China-SUA, în condițiile în care “China are propriile principii și linii roșii, pe care le-a susținut de mult timp și are interese legitime și legale care trebuie protejate ferm. China nu va ceda niciunui act de hegemonism sau bullying”, a declarant Wang, SUA trebuind să abordeze cu seriozitate declarațiile pozitive ale președintelui Biden, prin politici și acțiuni concrete, și “să nu mai țină sub control și să suprime China, să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei și să nu mai submineze suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei”.

Situația Insulei Taiwan

Ministrul de Externe Wang Yi a repetat că Taiwanul face parte din China, iar problema Taiwanului este afacerea internă a Chinei.
“Motivul pentru care China și SUA au trebuit să discute problema Taiwanului a fost pentru că Statele Unite au intervenit în afacerile interne ale Chinei. Ceea ce cerem de la Statele Unite este foarte clar: încetați să interveniți în afacerile interne ale Chinei, respectați suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”, a declarat Wang, arătând suplimentară că în timpul întâlnirii, președintele Xi a făcut o istorie a colonizării și invadării Taiwanului de către forțele externe, în ultimele câteva sute de ani. Mai mult, a fost subliniat că “oricine încearcă să divizeze Taiwanul de China va încălca interesele fundamentale ale națiunii chineze, fapt care nu va fi acceptat sub nicio formă de poporul chinez”.
Președintele Xi a subliniat că Beijingul își va menține angajamentul față de politicile de bază ale reunificării pașnice și ale politicii o țară, două sisteme, făcând eforturi în acest sens. Totuși, “în cazul în care cele trei tipuri de evenimente grave care sunt prevăzute în Legea chineză anti-secesiune vor avea loc, China va acționa cu siguranță în conformitate cu Legea”.
China speră la pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan mai mult decât oricine în lume, dar “pacea și stabilitatea între malurile strâmtorii și independența Taiwanului sunt la fel de ireconciliabile ca apa și focul”. Asta pentru că problema Taiwanul reprezintă “nucleul intereselor fundamentale ale Chinei”, o piatră de temelie a fundației în cadrul relațiilor politice China-SUA, “o linie roșie pe care Statele Unite nu trebuie și nu ar trebui să o treacă”, calibrând mesajele și acțiunile.

China și SUA în cadrul cooperărilor internaționale

“Istoria relațiilor China-SUA arată că atât China, cât și Statele Unite, au de câștigat din cooperare și de pierdut din confruntare. (…) Există diferențe între China și Statele Unite, dar acestea nu ar trebui să devină un obstacol în calea creșterii cooperărilor bilaterale, care necesită o atmosferă bună și relații stabile”, a declarat ministrul Wang Yi.
Acesta a accentuat că niciuna din părți nu este în măsură să “întocmească o listă de pretenții pentru cealaltă parte”, fiind necesară “acomodarea preocupărilor” și “un proces în a da și a lua”.
În ceea ce privește democrația și drepturile omului, a fost subliniat că libertatea, democrația și drepturile omului sunt scopuri urmărite de Partidul Comunist Chinez. “Așa cum Statele Unite au o democrație de tip american, China are o democrație de tip chinezesc; ambele se potrivesc condițiilor lor naționale”, a explicat Wang, democrația practicată în China fiind bazată pe “realitatea, istoria și cultura țării, fiind o reflectare a voinței chinezilor”.
“A defini propria țară ca fiind democratică și alte țări ca autoritară este în sine nedemocratică. Așa-numita narațiune democrație vs. autoritarism este una falsă”, a declarant Wang.
Pentru ca China și Statele Unite să se înțeleagă, este vital să fie recunoscute și respectate diferențele, cu atât mai mult cu cât conducerea PCC și sistemul socialist din China au sprijinul a 1,4 miliarde de oameni. “Încercarea de a submina conducerea PCC și sistemul socialist al Chinei ar însemna să treci linia roșie, fapt care va submina fundamentul relațiilor bilaterale”.
În ceea ce privește legăturile economice și comerțul, președintele Xi Jinping a subliniat că “a duce un război comercial sau un război tehnologic, a construi ziduri și bariere și a face presiuni pentru decuplarea și ruperea lanțurilor de aprovizionare contravin principiilor economiei de piață și subminează normele comerțului internațional. Astfel de încercări nu servesc intereselor nimănui”.
Mai mult, s-a arătat că China va urmări, fără rezerve, reforma și deschiderea, că se va baza pe forțele proprii pentru a promova dezvoltarea și progresul intern. “Națiunea chineză are tradiția mândră de a se apăra singură. Orice suprimare și izolare nu va face decât să întărească voința și să crească moralul poporului chinez. În cazul în care Statele Unite decide să meargă mai departe pe calea decuplării, acesta va afecta în cele din urmă chiar SUA”.

Criza din Ucraina și Peninsula Coreeană

În ceea ce privește chestiunea Ucrainei, președintele Xi a transmis președintelui Biden patru puncte cu privire la ceea ce trebuie făcut și pe care comunitatea internațională trebuie să le facă împreună. “Prioritatea stringentă este de a căuta o soluționare pașnică a crizei din Ucraina, prin dialog și negociere. Utilizarea armelor nucleare trebuie respinsă, iar războiul nuclear nu trebuie purtat niciodată. Lumea trebuie să prevină o criză nucleară pe continentul eurasiatic. De asemenea, ar trebui depuse eforturi comune pentru a asigura stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare globale pentru a evita o criză umanitară și mai mare. China a fost tot timpul de partea păcii și va continua să încurajeze negocierile de pace”.
În ceea ce privește problema nucleară coreeană, președintele Xi a subliniat necesitatea ca părțile să facă față provocărilor din Peninsula Coreeană și să rezolve reciproc preocupările într-un mod echilibrat, în special preocupările legitime ale Coreei de Nord.

Concluzie …

În urma dialogului, președinții Xi Jinping și Joe Biden au fost de acord să mențină contacte regulate, cerând echipelor diplomatice și de securitate națională să continue comunicarea strategică, pentru a urmări problemele majore abordate și pentru a pune în aplicare înțelegerile comune la care au ajuns.
În concluzie, a arătat ministrul Wang Yi, potrivit părții chineze “întâlnirea de la Bali și-a atins scopul propus, acela de a avea o comunicare aprofundată, de a clarifica intențiile, de a clarifica unde se află liniile roșii, de a preveni conflictele, de a stabili direcția și de a explora cooperarea”.

Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.