CHINA: NATO generează provocări sistemice la adresa securității și stabilității mondiale!

CHINA: NATO generează provocări sistemice la adresa securității și stabilității mondiale!

0 35

NATO este cea care generează provocări sistemice la adresa securității și stabilității mondiale, deși pretinde că este o alianță regională defensivă, a declarat Zhao Lijian (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, ca reacție la “Conceptul strategic NATO 2022”, adoptat la summitul organizației desfășurat la Madrid. Oficialul chinez a transmis că autoritățile de la Beijing sunt “profund îngrijorate de acest lucru și se opune ferm” poziției adoptate la Madrid.
“NATO a căutat constant să se extindă în noi zone și domenii, a purtat războaie în diferite țări ale lumii. NATO are pe mâini sângele poropriilor popoare. De asemenea, poporul chinez nu va uita crimele comise de alianță, în urmă cu 23 de ani, când NATO condusă de SUA a bombardat Ambasada Chinei din Republica Federală Iugoslavia”,  a declarat Zhao.
În opinia reprezentantului MAE chinez, Conceptul strategic NATO 2022 denaturează faptele și adevărul, în condițiile în care, în document, “NATO definește din nou China, în mod greșit, ca fiind o provocare sistemică”. Prin această poziționare, “se încearcă stimularea confruntării și antagonismului, având mirosul puternic al mentalității Războiului Rece și părtinirii ideologice”.
Zhao Lijian a arătat că R.P. Chineze este cunoscută ca o forță dedicată păcii mondiale, o apărătoare a ordinii internaționale, o țară care nu a invadat niciodată nicio altă țară, nu a lansat niciodată un război prin intermediari, nu s-a alăturat și nu a format blocuri militare, fiind angajată pe calea dezvoltării pașnice, construirii unei comunități umane cu viitor comun.
Potrivit oficialului chinez, NATO și-a întins tentaculele în zona Asia-Pacific, căutând să exporte mentalitatea Războiului Rece și să reproducă confruntare între blocuri, în condițiile în care Asia-Pacific este una dintre cele mai pașnice și mai stabile regiuni din lume, dar și un teren promițător pentru cooperare și dezvoltare.

“NATO trebuie să înceteze imediat acuzațiile nefondate și retorica provocatoare la adresa Chinei, să renunțe la mentalitatea învechită a Războiului Rece, la mentalitatea jocului cu sumă zero, să renunțe la încrederea oarbă în puterea militară și la practica greșită de a căuta securitatea absolută. De asemenea, trebuie să oprească încercarea periculoasă de a destabiliza Europa și Asia-Pacific, și acționând în interesul securității și stabilității în Europa și nu numai”. – Zhao Lijian
“Orice încercare de a submina pacea și stabilitatea, de a sabota solidaritatea și cooperarea regională, va fi respinsă de toți locuitorii Chinei și regiunii Asia-Pacific”, a mai arătat Zhao Lijian, subliniind că promovarea așa-numitei amenințări a Chinei nu va duce nicăieri.

Dan Tomozei
Sursa: dantomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.