China face achizitii pe toate continentele

China face achizitii pe toate continentele

0 218

Care este legatura dintre gigantul minier anglo-australian Rio Tinto si ultimul producator francez de motoare diesel pentru vapoare? China si abundenta insolenta de lichiditati, care ii permit sa achizitioneze, pe toate continentele, intreprinderi aflate in dificultate din cauza crizei economice, potrivit unei analize AFP.
Investitiile chinezesti in strainatate ar putea sa explodeze in acest an, pe fondul preturilor foarte mici ale activelor, in special in industria materiilor prime, foarte dragi Beijingului.
Investitia Chinalco in Rio Tinto, de 19,5 miliarde dolari, va reprezenta, daca negocierile se vor finaliza cu succes, jumatate din investitiile non-financiare efectuate de China in strainatate anul trecut.
In 2008, China a efectuat investitii directe in strainatate de 40,65 miliarde de dolari, in crestere cu 63,6% pe ansamblul unui an. Investitiile financiare au insumat 11,5 miliarde dolari.
La cateva zile dupa Chinalco, a venit randul chinezilor de la Minmetals sa ofere 1,3 miliarde de euro pentru preluarea controlului OZ Minerals, grup minier australian impovarat de datorii.
La inceputul lunii martie, guvernul chinez a trimis in Europa o delegatie pentru a studia posibile achizitii si participatiuni pe aceasta piata.

China prefera intreprinderile cu datorii
China are si mijloacele necesare pentru a-si pune in practica ambitiile: lichiditatile imense, subliniaza banca Standard Chartered, intr-o analiza.
„Intreprinderile si bancile din China sunt, in general, lichide si nu au foarte multe datorii. In schimb, potentialele tinte sunt impovarate de datorii. Societatile chinezesti sunt, practic, singurele care pot profita de situatia grea prin care trec intreprinderile din intreaga lume, care au nevoie masiva de refinantari”, adauga banca americana.

Credite contra petrol
Subliniind ca tara sa isi va respecta promisiunea de a ajuta Africa, in ciuda crizei, presedintele Hu Jintao a acordat imprumuturi in toate partile, in cadrul turneului pe care l-a efectuat luna trecuta pe continentul negru.
Beijingul a acordat imprumuturi in special in contrapartida cu acorduri de livrari de petrol.
La jumatatea lui februarie, Rusia a fost de acord sa livreze Chinei 15 milioane de tone de petrol in urmatorii 20 de ani, in schimbul unor imprumuturi de 25 de miliarde de dolari pentru societatile din aceasta industrie.
China Development Bank examineaza posibilitatea finantarii proiectelor de explorare petroliera in Brazilia, suma putand ajunge la 10 miliarde de dolari.
Si acesta nu este decat inceputul: pentru a-si incuraja intreprinderile sa investeasca in afara tarii, China a relaxat procedurile interne. Incepand cu 1 mai, proiectele mai mici de 100 de milioane dolari vor putea fi aprobate de autoritatile locale, fara sa mai fie necesara interventia de la centru.
In schimb, traseul invers al investitiilor nu este la fel de important pentru China, Beijingul s-a opus miercuri preluarii celui mai mare producator de sucuri al tarii – Huiyuan – de catre Coca-Cola, care ar fi constituit cea mai mare preluare a unei societati chinezesti de catre o companie straina.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.