Cheta de protocol pentru Bacalaureat este INTERZISA in 2009!

Cheta de protocol pentru Bacalaureat este INTERZISA in 2009!

0 172

Cheltuielile de sfarsit de an ale elevilor din clasele terminale de liceu sunt mai mari decat cele obisnuite. Motivul: garderoba pentru ultimul clopotel, pentru balul de absolvire, pentru micile „atentii” pentru profesorii mai putin sau mai mult preferati, pentru flori, pentru ultimele iesiri cu colegii de clasa, etc.
Anul acesta, Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a decis sa mai reduca din cheltuielile costisitoare ale absolventilor, interzicand strangerea de fonduri pentru protocolul de la examenul de bacalaureat. Profesorii care vor indrazni sa ceara elevilor bani in acest scop vor fi sanctionati.
Aceasta este, insa, o practica incetatenita in scolile romanesti fara de care nu se poate desfasura examenul de bacalaureat in conditii normale. Sumele variaza intre 50 si 100 de lei de persoana, dupa buget sau dupa remuneratia parintilor. Acest fond al scolii este apoi utilizat pentru cumpararea de fursecuri, apa si sucuri pentru supraveghetorii din timpul examenului.
Implicit, o astfel de „atentie” trebuie rapslatita prin „neatentie”. Adica, unii elevi au declarat ca ei au sustinut aceasta „cheta” penru a micsora vigilenta supraveghetorilor.
Pentru cumparaturile de protocol, in multe licee din toata tara s-au strans cate 50 de lei de persoana, dupa cum au precizat elevi din Ploiesti, Suceava, Focsani si Tulcea, dar si de la liceele bucurestene Traian si Nicolae Teclu.
La un liceu cu 100 de elevi de clasa a XII-a, un calcul simplu arata ca pentru fursecurile si sucurile destinate supraveghetorilor se strang cel putin 5.000 de lei. In conditiile in care colectarea sumelor de protocol este strict interzisa, multi elevi si profesorii se feresc sa spuna cati bani se strang.
„Ni s-a spus ceva de 100 de lei de om, dar nu am platit inca. Cred ca, oricum, da cine are, cat are”, a spus un elev de la Liceul Iulia Hasdeu din Capitala. Daca toti elevii claselor a XII-a de la Hasdeu ar da cate 100 de lei, s-ar strange peste 20.000 de lei.
„O sa trimitem un control in scoli si o sa-i sanctionam fara niciun fel de rezerve pe profesorii care se implica in asemenea demersuri, pentru ca fac o imagine teribil de negativa sistemului de invatamant. Exista un ordin de ministru care le interzice sa faca acest lucru”, a declarat Andronescu, la Realitatea FM.
Reprezentantii parintilor au spus ca sunt de acord cu strangerea banilor pentru de protocol, cu conditia ca banii sa fie destinati exclusiv in acest scop. „Noi nu suntem impotriva banilor de protocol. Este vorba de ospitalitatea scolii, trebuie sa se stranga niste bani, 50-100 de lei, pentru o cafea, o sticla de apa pentru profesori. Uitati-va la sedintele de guvern, ca si acolo au un suc si un fursec pe masa. In plus, daca un copil se simte rau, e nevoie de o lamaie, de ceva dulce sa-si revina”, spune presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Mihaela Guna.
Parintii mai spun ca, din moment ce nu exista alte fonduri pentru rezolvarea problemei protocolului, colectarea banilor de la elevi ar fi singura solutie la indemana.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.