Che Guevara in fosta Cehoslovacie

Che Guevara in fosta Cehoslovacie

0 100

Revolutionarul cubanez de origine argentiniana Ernesto „Che” Guevara (1928-1967) s-a ascuns, sub o identitate falsa si impreuna cu partenera sa de origine germana, Tamara Bunke (Tania), si mai multi prieteni, in fosta Cehoslovacie timp de cinci luni, in anul 1966 si pentru a se trata de astm, dupa cum a dezvaluit recent cotidianului Dnes, citand documente de arhiva, relateaza AFP.
Cu barba rasa si parul tuns, „Che” a locuit, din martie pana in iulie 1966, in satul Ladvi, situat la 25 de kilometri sud-est de Praga, intr-o vila care i-a fost oferita de serviciul de informatii cehoslovac.
Guevara a locuit, impreuna cu partenera sa de origine germana, Tamara Bunke (Tania), si mai multi prieteni in amintita localitate din fosta Cehoslovacie pentru a se trata de astm, afectiune de care suferea din timpul sejurului in Congo, potrivit Dnes. O alta varianta, asa cum s-a putut vedea in filmul “Jurnal de calatorie”, ne arata un “Che” Guevara bolnav de aceasta afectiune respiratorie inca din anii ’50, de pe la douazeci si ceva de ani.

„Localnicii isi amintesc de cubanez”, a declarat Jiri Cesal, adjunct al primarului satului vecin, Kamenita, citat de Dnes.
„Totul este plictisitor aici, gri si lipsit de viata. Acesta nu este socialism, acesta este esecul socialismului”, afirma Che, potrivit unuia dintre amicii sai, Ulies Estrada.
„Che” a parasit Cehoslovacia la 19 iulie 1966, cu un pasaport uruguayan pe numele de Ramon Benitez. El a ajuns la Havana, via Moscova, precizeaza cotidianul.
Dupa cum ne spune istoria, Ghevara a organizat ulterior gherilele boliviene (1966-1967) si a fost ucis la 9 octombrie 1967, la ordinal CIA si dupa ce fusese capturat de armata boliviana, in munti.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.