Chat despre CET

Chat despre CET

0 115

Comunitatea brasoveana s-a despartit relativ fara remuscari de marile consumatoare inutile de energie care sunt Rulmentul si Tractorul, considerate de catre guvernanti si, mai sus, la Bruxelles, producatoare exclusive de gauri negre. Doar sindicalistii de acolo sunt afectati de lichidarea voluntara ce le-a fost rezervata de UE drept unica solutie pentru intreruperea programelor de pomeni guvernamentale si recuperarea datoriilor istorice pe care le-au acumulat catre diverse bugete, de la asigurari la furnizori de utilitati. Aflati in zodia despartirilor, brasovenii sunt tentati sa incerce ruperea relatiilor de convietuire cu caloriferele si tevile din apartamente, care ii tradeaza in fiecare luna la factura de plata a energiei termice. In cazul acesta, anularea mariajului locativ incheiat odata cu infiintarea CET nu se va petrece la fel de usor.


Centrala Electrica de Termoficare Brasov este identificata tot mai des cu marele dusman al cetateanului de la poalele Tampei. Dintr-o mie de motive. Cu exceptia locatarilor care a fost premiati recent de CET pentru promptitudinea cu care isi achita facturile la incalzire, proprietarii inca nedebransati de la sistemul centralizat acumuleaza lunar noi pricini de ura impotriva furnizorului local.


S-a crezut initial ca repartitoarele montate pe calorifere sunt solutia ideala de combatere a sumelor enorme ce apar frecvent in facturi, desi n-au fost niciodata un instrument de reducere a cuantumurilor si doar unul de evidentiere corecta a consumului. In practica, prea multe familii care au adopta solutia – ce va deveni, oricum, obligatorie pentru toata lumea – au descoperit rapid ca facusera o alegere proasta. Factura nu se sinchiseste de repartitoare si de grija locatarului de a fi in pas cu ultimele tehnici.


Ori scula in sine este o piesa depasita, ori agentii firmelor ce realizeaza prin contract montarea si citirea lor nu-si fac treaba cum s-a angajat contractual. De la laptopurile laudate cu care cititorul de repartitor se conecta wireless la retea pentru a descarca datele consumului si a face un calcul corect s-a ajuns tot la inregistrarea de date fictive, culese cu plaivaisul. ??


Daca premiantii CET se pot incalzi fericiti si cu constiinta civica impacata, restantierii incep sa simta tot mai des eficienta metodelor de executare imobiliara silita ce intra in instrumentarul CET de recuperare a datoriilor. Amarasteni care nu indraznisera sa contracteze un credit de nevoi personale de teama ca nu vor putea plati ratele au fost constransi sa acceseze unul pentru a nu se vedea evacuati din locuinta. La fel au facut si cei cu plata la zi, dar care au ghinionul de a locui pe aceeasi scara cu administratori hoti, care au delapidat sumele platite la vreme de consumatori. Ironia neagra face ca marii restantieri sau administratorii pungasi sa-si fi putut vinde apartamentele si s-o stearga de la locul faptei, desi legea prevede acordul asociatiei de proprietari la vinderea spatiului.


Nu doar buzunarele sunt afectate de mastodontul CET, a carui modernizare-retehnologizare ar costa vreo 180 de milioane de euro, conform unui material realizat de Institutul de Studii si Cercetari Energetice Bucuresti. Medicii au constatat in ultimul an dublarea cazurilor de cancer pulmonar in randul brasovenilor din cauza poluarii generate de producatorul de energie CET. In apropierea localitatii Sanpetru, reziduurile de cenusa de la CET, pe care angajatii uita sa le stropeasca pentru a impiedica raspandirea lor in atmosfera ameninta permanent mica rezervatie naturala Dealul Lempesului, pe cuprinsul careia cresc specii rare de plante.


Cu buzunarul si plamanul afectate, era pacat ca creierul sa ramana intact. Demagogi politici de mai multe culori cer isteric desfiintarea urgenta a producatorului de energie electrica si distribuitorului de energie termica, fara sa propuna la schimb vreo alternativa. Dezbaterile ce vor incepe pe 26 martie vor fi concretizate intr-un raspuns ce trebuie dat de catre CL Brasov spre sfarsitul lui aprilie. Eventuala solutie – inchidere, modernizare, restrangere – urmeaza sa se aplice in minimum doi-trei ani.


Nu parasiti caloriferele. Urmeaza comunicate importante pentru tara. Sau pentru vara.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.