CFR peste 12.000 disponibilizari

CFR peste 12.000 disponibilizari

0 93

Semnele trecerii FMI prin Romania incep sa se vada si in Programul de restructurare a sistemului feroviar inaintat, vineri, de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii organizatiilor sindicale reprezentative, prevede reducerea numarului de personal cu 12.139 salariati la nivelul intregului sistem feroviar.
Astfel, se are in vedere disponibilizarea a 5.949 angajati la CFR Marfa si filialele sale, 2.545 la CFR Calatori si filialele, 3.536 la CFR SA si filialele ei, 109 la Societatea de Administrare Active Feroviare (SAAF), Societatea Feroviara de Turism (SFT), FER si Centrul National de Calificare si Instruire Feroviara (CENAFER ), a declarat, pentru Agerpres, Gheorghe Popa, presedinte al Federatiei Sindicale Miscare Comercial.
Reducerea de personal se va face prin desfiintarea unor subunitati si restrangeri de activitate. Se prevede inchiderea unor sectii de circulatie neinteroperabile, desfiintarea centrelor de productie de marfa, inchiderea unor sectii de circulatie din punctual de vedere al CFR Marfa, reducerea numarului de statii tehnice si de triaj, inchiderea in traficul de marfa a unor statii de cale ferata, desfiintarea unor revizii de vagoane, diminuarea posturilor etc.
„FNFMC se opune categoric disponibilizarilor de personal si va uza de toate formele legale de protest pentru a mentine locurile de munca”, sustine liderul sindical.
Sindicalistii sustin ca, in programul de restructurare, nu se prevede nicio forma de protectie sociala pentru personalul disponibilizat.

„Un salariat disponibilizat in aceasta perioada deosebit de dificila este un om sacrificat fara nicio perspectiva. Mai mult, programul va afecta si anumite comunitati locale si agenti economici prin inchiderea unor sectii de circulatie si prin anularea unui numar mare de trenuri, de aceea restructurarea trebuie discutata cu noi”, sustine Gheorghe Popa.
In data de 23 martie, ora 12,30, la sediul ministerului, organizatiile reprezentative sunt invitate pentru a discuta problematica referitoare la restructurarea feroviara cu directorii generali si subsecretarul de stat Constantin Axinia.
Sindicatele nu anunta, deocamdata, ce forma de protest vor adopta.
„Nu este cazul, acum, al unei greve generele. Cine se gandeste la un asemenea numar de disponibilizati, dovedeste ca nu cunoaste calea ferata. O asemenea disponibilizare inseamna sa inchidem calea ferata”, sustine Ion Molea, vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Miscare Comercial.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.