CFR modernizeaza garile

CFR modernizeaza garile

0 152


La sfarsitul anului vom astepta trenul pe un peron de… euro-gara. Aproape 70 de milioane de euro investeste Compania de Cai Ferate pentru transformarea statiilor actuale in euro-gari. Banii provin din credite externe si vor fi folositi pentru modernizari substantiale. Acestea presupun, pe de o parte, reamenajarea spatiilor comerciale si, pe de alta parte, investitii in parcari, pavaje si alei de acces. 20 de gari vor suferi transformari radicale pana la sfarsitul anului. Modernizarile presupun reamenajarea spatiilor cu destinatie comerciala, reducerea costurilor de intretinere a garilor respective. 15 gari vor fi modernizate in totalitate.


?


Imprumut de la BERD


?


Investitiile CFR vor merge in doua directii – prima se refera la modernizarea statiilor de cale ferata din cinci mari orase. Este vorba despre Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta. A doua directie prevede reabilitareaa unor gari de mai mica importanta. Lucrarile de modernizare au fost deja demarate si ar trebui incheiate pana la sfarsitul anului.


CFR a contractat in acest sens doua imprumuturi externe. Pentru primul proiect este vorba despre un credit de 24 de milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pe o perioada de 15 ani.


?


Dupa standarde UE


?


Cea de-a doua investitie, pentru garile mai mici, s-a facut in cadrul unui program cu finantare Credit Suisse First Boston International, si se ridica la 60 de milioane de dolari. Modernizarea garilor din orasele – resedinta de judet a inceput in urma cu doi ani. Pana in prezent au fost finalizate lucrarile la garile din Tulcea, Alba, Galati, Focsani, iar la Buzau se fac ultimele retusuri. Euro-statia este un concept adoptat de Uniunea Internationala a Cailor Ferate si face referire la toate statiile care corespund standardelor de accesibilitate, a serviciilor si a instalatiilor sigure.


M.O.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.