CFR Marfa va transporta TIR-urilor din septembrie

CFR Marfa va transporta TIR-urilor din septembrie

0 184

CFR Marfa vrea fonduri europene pentru transportul TIR-urilor pe ruta Bucuresti-Arad (Imagine din arhiva;
CFR Marfa ar putea aplica in 2010 pentru a obtine fonduri prin programul european Marco Polo, care finanteaza transportul TIR-urilor pe calea ferata, pentru ruta Bucuresti-Arad, iar pentru cursele din acest an sumele necesare subventiei ar putea fi atrase de la Ministerul Mediului.
„Suntem in discutii de la inceputul anului cu cei de la Marco Polopentru ruta Bucuresti-Arad si cu putin noroc se pot finaliza in acest an, iar in primavara lui 2010 sa putem aplica pentru fonduri. Se va da drumul insa la transportul RO-LA pe acest traseu in septembrie, cu bani de la Ministerul Mediului”, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, directorul general al CFR Marfa, Calin Gratian.
El a mai spus ca, in acest an, compania a aplicat la programul european pentru ruta Bar (Muntenegru) – Arad.
Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Eusebiu Pistru a afirmat, marti, ca in luna septembrie CFR Marfa va putea incepe efectuarea de transporturi RO-LA regulate.
Cererile de finantare in cadrul programului Marco Polo pot fi depuse pana in luna mai a fiecarui an, iar durata finantarilor nu poate depasi trei ani, perioada in care este analizata eficienta traseului.
Vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) Ion Lixandru a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca CFR Marfa nu va putea oferi in 2009 pretul subventionat de 250 de euro pentru transportul unui TIR cu trenul pe relatia Bucuresti-Arad pentru ca nu a trimis pana in luna mai cererea de finantare din cadrul programului Marco Polo.
„Este interesant ca lansam acest tip de transport in Romania dupa inchiderea termenului de aplicare la Marco Polo”, a afirmat Lixandru.
Lixandru a spus ca UNTRR sprijina acest proiect, insa doreste ca terminalele de marfa sa fie securizate, iar trenurile sa nu inregistreze intarzieri si sa circule regulat.
„Noi suntem alaturi de Ministerul Transporturilor pentru acest proiect, dar vrem sa fie bine manageriat si bine facut tehnic. Nu vrem ca prin acest proiect sa se faca revitalizarea CFR Marfa, care se afla in colaps, in numele ecologizarii, fara sa stim costurile. Daca totul se va face transparent, atunci este in regula”, a afirmat vicepresedintele UNTRR.
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Constantin Axinia a declarat, marti, ca pretul transportului unui TIR cu trenul ar putea fi de 250 de euro fata de 320 de euro, cat reprezinta costul folosind doar infrastructura rutiera.
Lixandru spune insa ca transportul unui TIR pe sosea pe ruta respectiva costa aproximativ 200 de euro, fara TVA.
CFR Marfa dispune de 160 de vagoane de tip RO-LA cu care ar putea efectua patru curse zilnice a cate 21 de vagoane.
Programul Marco Polo este un program comunitar, finantat si gestionat de Comisia Europeana. In cadrul acestuia se pot obtine finantari pentru transportul combinat, autostrazi maritime, actiuni de evitare a traficului si actiuni de invatare in comun.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.