CFR-istul Necolaiciuc arestat in SUA

CFR-istul Necolaiciuc arestat in SUA

0 187

Fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane Mihai Necolaiciuc a fost arestat, miercuri, in West Palm Beach (SUA), informeaza Palm Beach Post.
Potrivit acestei surse, agentii Departamentului american pentru imigrari l-au arestat pe Mihai Necolaiciuc, cautat pentru delapidarea a milioane de dolari de la CFR. Oficialii au spus ca a fost arestat pentru incalcarea legii privitoare la imigratie.
Purtatorul de cuvant al serviciilor de imigratie din Florida, Nicole Navas, a declarat ca singura informatie pe care o poate confirma este ca Necolaiciuc a fost arestat fiind acuzat de incalcarea legilor americane privitoare la imigratie. Necolaiciuc locuia intr-un apartament din West Palm Beach.
Surse judiciare din Romania au confirmat, pentru AGERPRES, ca Mihai Necolaiciuc a fost arestat in SUA, precizand ca Mihai Necolaiciuc are trei dosare trimise in judecata, in care s-a emis mandat de arestare in lipsa si pentru care s-a cerut extradarea, precum si alte dosare in lucru, la Parchet.
Totodata, seful Centrului de presa al IGPR, Cornel Draghici, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile americane din statul Florida, pentru incalcarea legilor de imigratie ale SUA.
„In aceasta dimineata (joi – n.r.), Biroul National Interpol a fost informat de catre Serviciul Interpol din Washington cu privire la arestarea lui Mihai Necolaiciuc”, a declarat Draghici.
La randul sau, seful de la Investigatii Criminale, chestorul Bujor Florescu, a declarat ca Interpolul de la Bucuresti a solicitat urgent Judecatoriei sectorului 1, care a emis mandatul de arestare pe numele lui Mihai Necolaiciuc, sa trimita solicitarea de extradare autoritatilor americane, urmand ca fostul director de la CFR sa fie arestat in vederea extradarii.

Abuz in serviciu contra intereselor publice
Mihai Necolaiciuc a fost trimis in judecata, in luna februarie 2009, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata. Alaturi de Necolaiciuc, au mai fost trimisi in judecata Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice din cadrul CN CFR, Dragos Vasile Vladut, fost sef al Serviciului Aprovizionare din CN CFR, Ilie Vladut, fost functionar in cadrul Serviciului Aprovizionare din CN CFR, si Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab si coordonator achizitii al Serviciului Aprovizionare, toti pentru complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.
Procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada 2002-2003, inculpatul Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR, a semnat un numar de 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC General COM Electrica SA Bucuresti.
DNA sustine ca aceste comenzi au fost semnate cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei, furnizorul nefiind autorizat de catre Autoritatea Feroviara Romana.
„Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege. Ulterior, inculpatul Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de aproximativ 5.600.000 de lei, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata”, precizeaza anchetatorii.
Sursa citata mentioneaza ca, in demersul sau, Mihai Necolaiciuc a fost ajutat de subordonatii sai, inculpati in acelasi dosar, prin diverse activitati nelegale, producand un prejudiciu CN CFR de aproximativ 7.200.000 de lei.
De asemenea, in perioada 2002-2003, inculpatul Necolaiciuc, a semnat un numar de 4 comenzi catre SC Nurelo PREST COM SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.
„Deoarece inculpatul Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, cu ocazia anchetelor anterioare desfasurate in alte doua dosare penale, Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare nationala, europeana si de urmarire internationala”, se mai arata in comunicatul DNA.
DNA mai mentioneaza ca Mihai Necolaiciuc a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.