Cezar Preda: Boc nu vrea sa redevenim partener pentru societatea romaneasca

Cezar Preda:
Boc nu vrea sa redevenim partener pentru societatea romaneasca

0 179

Intr-o constructie cu Vasile Blaga, ”liberalii autentici” ar putea iesi din ”socialismul desantat al USL” si s-ar putea aseza dupa alegerile din 2012 la masa discutiilor cu PDL, sustine vicepresedintele PDL, Cezar Preda intr-un interviu acordat Hotnews.ro. Preda sustine ca, dupa alegerile interne din PDL care vor avea loc pe 15 mai, este posibil ca structura actualului Guvern sa se modifice, dupa o consultare intre conducerea PDL si presedinteleTraian Basescu. Vicepresedintele PDL candideaza in echipa lui Vasile Blaga pentru functia de secretar general iar in cazul in care Emil Boc va obtine un nou mandat isi va retrage candidatura.

Reporter: De ce Vasile Blaga ar fi mai bun in fruntea PDL si nu Emil Boc Boc?
Cezar Preda: Emil Boc este un tip corect, cinstit un coleg foarte bun. Boc este exact ceea ce este astazi, nu trebuie sa-l descriem noi. Emil Boc si PDL sunt cum ii vede toata lumea astazi. Acum partidul are nevoie de o rupere de ritm, de schimbare, are nevoie de Vasile Blaga. Emil Boc nu vrea sa redevenim partener pentru societatea romaneasca, pentru ca strategia domniei sale si a echipei conduse de domnia sa nu vizeaza intoarcerea spre societate.

Am ajuns de vedem dusmani peste tot, toti sunt adversarii nostri: partide, sindicate, categorii socio-profesionale, absolut toata lumea. Si spunem doar ca luam masurile care trebuie. Sigur ca asta facem dar nu putem lua masuri fara sa purtam intr-adevar un dialog cu ei, sa avem o deschidere fata de ei. Daca Emil Boc nu vrea sa duca partidul catre o asemenea deschidere, ne trebuie altcineva pentru ca partidul are nevoie de recredibilizare.

Acum nu este relevant, cate voturi iei in interiorul partidului. Daca voturile astea le iei pe presiunea ca tu esti ministru sau ca vrei sa-ti mentii functia de ministru sau ca esti la guvernare si nu pleci de acolo, ca e bine poate ma ajuta si pe mine guvernarea cu ceva. Votul in interior nu inseamna ca are votul si in exterior. Pana la urma, sambata si duminica ne trebuie voturile din interior dar peste un an de zile ne trebuiesc si voturile din exterior si noi trebuie sa alegem o persoana capabila sa aduca voturi din exterior.

Reporter: Dar restul echipei PDL ce a facut sa promoveze si sa explice masurile?
C.P: Am sa va spun un lucru ca sa ne lamurim unde suntem acum apropos de relatia premier – guvern – partid. Ati vazut ca acum trei zile domnul premier a nominalizat in consiliul de administaratie la CEC persoane pe care numai domnia sa le stia, nu partidul. Nu le stia nimeni, deci asta este modul in care se comunica partidului. De fapt la ora actuala ce zice partidul, nu face guvernul.

Reporter: Si credeti ca Vasile Blaga va putea sa deschida partidul?
C.P: Da, cred asta si, normal si echipa care il va sustine.

Reporter: Cum vedeti PDL dupa congres ? De ce are nevoie partidul pe viitor, in 2012 an cu alegeri electorale?
C.P: Mi-as dori sa fim un partid in care romanii sa aiba din nou incredere. Pentru a recastiga incederea lor, partidul ar trebui sa aduca in fiecare zi argumente, in fiecare moment ca ceea ce facem noi este necesar si ca va fi bine. Daca nu vrem sa facem acest lucru, partidul nostru nu se va schimba, vom ramane un partid de 15 -17 % asa cum suntem acum.

Obiectivul pentru 2012 este castigam alegerile. Aici ambele echipe gandesc la fel, si domnul Boc si Blaga. Important este cum crede fiecare ca va reusi sa luam voturile. Sambata si duminica avem o competitie intre noi si discutam despre voturi. Vom alege oameni care iau cele mai multe voturi in interiorul partidului. Dupa parerea mea, sa trebuie sa fim atenti sa castige oameni care iau voturi multe si in afara partidului.

Avem in competitie doua doctrine, doua moduri de abordare – continuitate si rupere de ritm – dar nu avem in competitie reformarea statului roman. Indiferent de echipa care va castiga se va continua reformarea statului roman. Sa nu uitam ca reformare insemana si ceea ce le-am promis cetatenilor la referendum, ma refer aici si la modificarea Constitutiei. Daca noi nu ne asezam la masa nici macar pe acest subiect cu nimeni in tara asta atunci avem o problema.

Reporter: Cum vedeti relatiile PDL, in cazul in care ar fi condus de Vasile Blaga, cu partidele din USL. Cu cine credeti ca ar putea negocia o eventuala alianta, cu PSD sau cu PNL?
C.P: USL sunt adversarii nostri politici dar am ajuns sa ne uram intre noi. Trebuie pana la urma convinsi sa vina la masa pentru reformarea satului roman. Trebuie cel putin sa le aratam romanilor ca am avut dorinta sa-i chemam, sa le spune problemele carora trebuie sa le facem fata impreuna si, daca nu vor, asta e problema lor. Nu vor fi partenerii nostri ci tot adversarii nostri. E drept ca mai sunt liberali care, cred eu, intr-o constructie cu Vasile Blaga i-ar face sa iasa din socialismul asta desantat. Stanga nu este sa zicem ligheanul liberalilor si socialismul nu este apanajul liberalilor adevarati.

Reporter: La cine va referiti? Domnul Tariceanu, Orban?
C.P: Nu dau nume, ma refer la liberalii autentici care nu prea inghit ce se intampla acum si care isi dau seama ca parcursul la socialism nu-i va duce nicaieri. Nu vorbesc de aliante pre-electorale, echipa lui Blaga nu face aliante pre-electorale si nu si-a propus asta, noi nu discutam decat post-electoral. Scopul nostru este sa ajungem in 2012 sa castigam alegerile, sa avem un parlamentar in plus fata de ceilalti si atunci vom decide. Ma refer la faptul ca, avandu-l pe Blaga presedinte, puteam initia un dialog, se poate sta la masa si discuta pe solutii. Dar, deocamdata cat timp exista USL, ei sunt adversarii nostri politici.

Reporter: Sustineti in continuare un premier politic sau independent? Este nevoie de o schimbare in Guvern a ministrilor?
C.P: Eu am sustinut intodeauna un premier politic, pentru ca atata vreme cat exista o majoritate politica poti sa dai un premier poltic. Paradoxul zilei de azi este ca Emil Boc este premier datorita echipei lui Blaga, trei sferturi din echipa lui, semnatari ai motiunii, i-au cerut plecarea intr-o mod destul de brutal si neprietenos. In baza acestui paradox nu vreau sa fac scenarii cine va fi si cum va fi. In orice caz, daca Vasile Blaga va ajunge presedinte, soarta guvernului o va decide in partid impreuna cu presedintele Romaniei.

Reporter: Remaniere, schimbari de ministri ?
C.P: Bineinteles ca exista posibilitate asta. Acest lucru il va stabili seful partidului, conducerea PDL si cu presedintele Romaniei.

Reporter: Relatiile lui Blaga cu presedintele sunt incordate, cum le vedeti daca acesta va castiga sefia PD?
C.P: In politica nu trebuie sa fim prieteni, sa ne iubim, in politica trebuie sa ai obiective si interes comun. Eu cred ca interesul lui Blaga, al presedintelui si al partidului este clar: sa reformam statul roman si asta o facem indiferent cat de prieteni suntem, cat stam sau nu la sprituri, ne convine sau nu ne convine, o facem.

Reporter: Care credeti ca va fi rezultatul alegerilor? Cate procente va lua Blaga, cate Boc?
C.P: Eu cred ca va castiga Vasile Blaga, asa imi doresc. Nu vreau sa fac pronosticuri.

Reporter: Ce veti face daca nu veti castiga alegerile? Ramaneti in partid?
C.P: Categoric da. Vom fi atenti la ceea ce se intampla, vom sprjini guvernarea si cu asta basta, nu vom participa la decizia noii echipe, daca va castiga o lasam sa decida.

Reporter: Ce credeti ca va face Blaga, daca nu va iesi presedinte? Unde il vedeti in partid, pe ce functie, avand in vedere ca nu si-a anuntat candidatura ca Palologu si la alte pozitii in afara de cea de presedinte?
C.P: Va sta acolo unde a fost intotdeaua, in centrul atentiei. Blaga nu va mai candida la nicio o functie. Personal va zic ca imi voi retrage candidatura daca nu iese Blaga. Asa este normal si corect, functia de presedinte este in stransa legatura cu functia de secretar general. Daca Emil Boc castiga are dreptul sa-si aleaga omul si echipa care ii convine, asa mi se pare normal.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.