Cetatenii UE pot veni la noi doar cu buletinul

Cetatenii UE pot veni la noi doar cu buletinul

0 266

Incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru membrii UE si ai Spatiului Economic European (SEE – format din Islanda, Liechtenstein si Norvegia) care vor sa intre pe teritoriul Romaniei vor fi implementate legi noi si clare. Astfel, cetateanul Uniunii sau SEE va putea intra in spatiul romanesc fara pasaport sau viza, ci doar pe baza actului de identitate national, iar in tara are dreptul sa ramana fara alte formalitati timp de trei luni. Politia de frontiera nu va mai aplica stampila de intrare.


Dupa o sedere legala si continua de cinci ani in Romania, acestia vor primi cetatenie. Restrangerea dreptului de libera circulatie se va face doar din ratiuni de securitate nationala, sanatate publica sau ordine publica. Iar expulzarea se va dispune in cazul in care cetateanul a comis infractiuni pe teritoriul roman. Aceste prevederi se aplica si in cazul rudelor cetatenilor UE si SEE.


?


Dupa perioada de trei luni, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene nu vor mai avea nevoie de permis de sedere, ci doar de un asa-numit certificat de rezidenta temporara sau carte de inregistrare, care poate fi obtinuta gratis.


Pentru rezidenta permanenta insa, cetatenilor Uniunii Europene li se va emite un act de identitate, similar cu cartea de identitate a romanilor, in baza unei proceduri mult simplificate si mult mai ieftine. Rezidenta permanenta poate fi obtinuta daca cei care o cer au avut o rezidenta continua pentru o perioada de cel putin 5 ani.


In momentul de fata, oficial in Romania se afla in jur de 10.000 de cetateni ai UE cu rezidenta si permis de sedere, raspanditi in toate judetele tarii.


Aceleasi reguli s-ar putea aplica si romanilor care merg in spatiul comunitar, data fiind o directiva noua a Uniunii Europene, obligatorie pentru toate statele componente. Cat de bine va fi respectata insa si de celelate tari, ramane de vazut.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.